NOS SchaatsenAangepast

Groothuis: heel onwerkelijk

"Heel onwerkelijk", zei Stefan Groothuis na zijn gouden race op de 1.000 meter. "De race van mijn leven, ja."

De wereldkampioen sprint in 2012 wist dat dit waarschijnlijk zijn laatste kans zou worden op olympisch goud. Als eerste van de favorieten kwam hij op het ijs: "Voor mijn start heb ik núl tijden gezien. Het was gewoon alles of niets. Rammen. Rijden."

"Davis blij dat ik opvolger ben"

Zijn tijd was scherp (1.08,39), maar toch moest 'Bokito' nog vijf ritten nagelbijten: "Het was een ramp om toe te kijken. Shani Davis gaat er nog wel onder, dacht ik, die gaat 1.08,00 rijden of zo." De Amerikaanse titelverdediger stelde echter teleur met een achtste plaats. "Hij feliciteerde mij en zei dat hij het mooi vond dat ik zijn opvolger werd."

"Vorig jaar heb ik natuurlijk als een koekenbakker in de rondte gereden, maar Jac bleef in mij geloven", aldus Groothuis, die zijn coach Jac Orie in de armen viel toen de uitslag bekend werd. "Ik wilde dit graag met hem vieren."

Is Groothuis, met goud op zak, nu ook een kanshebber op de 1500 meter die zaterdag wordt verreden? "Ik heb snelheid zat en bewezen dat ik een 1.500 meter aankan. Ik ga er gewoon hard in. Dat wordt de dood of de gladiolen."

Orie: "gunfactor Groothuis onmetelijk hoog"

"Ik vind het zo geweldig mooi wat Stefan heeft gedaan", zei een geëmotioneerde Jac Orie. "Die gunfactor is zo onmetelijk hoog. Hij heeft natuurlijk wel eens een tikkie gehad, maar is doorgegaan en doorgegaan. En dan komt het eruit. Geweldig dat je dit mee kan maken."

Orie kneep hem wel even na de race van zijn pupil: "Morrison kwam heel dichtbij. En Davis opende veel harder dan normaal, maar had een matig eerste rondje." Tot de laatste rit weigerde de coach zich rijk te rekenen. "Helemaal niet na die race van twee dagen geleden", doelde Orie op de race van zijn pupil Jan Smeekens, die net naast het goud greep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl