Nieuwe diagnose kankeruitzaaiing
Het Radboudziekenhuis in Nijmegen werkt met een nieuwe techniek waardoor piepkleine uitzaaiingen van kanker kunnen worden ontdekt. De eerste patiënten zijn er al mee onderzocht.
Het gaat om een speciale nanovloeistof, die bestaat uit ijzerdeeltjes. De vloeistof wordt in de arm van de patiënt gespoten. Een dag later wordt een MRI-scan van de patiënt gemaakt. De kankeruitzaaiing licht dan op, ook als die maar 2 millimeter groot is.
Nu kunnen alleen uitzaaiingen van minstens 8 millimeter worden ontdekt. Het Radboudumc is nu nog het enige ziekenhuis in de wereld waar deze techniek wordt toegepast.
Contrastvloeistof
De techniek is ontwikkeld in Amerika, maar is daar nog niet goedgekeurd. In de VS wordt de nano-vloeistof, een contrastvloeistof, als geneesmiddel geregistreerd en dan gelden er zeer strenge eisen en duurt het lang voor een middel op de markt komt.
Volgens professor Barentsz, die de vloeistof in Nederland heeft geproduceerd, brengt de vloeistof geen enkel risico met zich mee. IJzer is een natuurlijke stof die makkelijk door het lichaam wordt opgenomen.
De techniek wordt de komende tijd aan vier patiënten per week aangeboden, maar Barentsz hoopt de capaciteit snel te kunnen opvoeren.
Andere ziekenhuizen
In eerste instantie richt het Radboud zich op patiënten met terugkerende prostaatkanker of een verhoogd risico op lymfklieruitzaaiingen. Later zal de nanovloeistof ook worden ingezet bij andere kankersoorten, zoals borstkanker.
Het Radboudumc heeft alle documenten en rechten van de vloeistof in eigendom.
Het ziekenhuis ontwikkelt een opleidingsprogramma voor andere ziekenhuizen, zodat het middel voor meer patiënten beschikbaar komt.
Barentsz hoopt dat de techniek later ook in andere landen wordt goedgekeurd, ook in de VS, waar die is ontwikkeld.