NOS NieuwsAangepast

Code rood in Engeland en Wales

De Britse meteorologische dienst heeft voor het eerst deze winter code rood uitgevaardigd voor zware storm in Zuid-Engeland en Wales. De westkust van Engeland wordt geteisterd door zeer harde windvlagen (tot 160 km/uur).

Code rood, de hoogste alarmcode, betekent dat de weersomstandigheden levensbedreigend zijn en mensen beter thuis kunnen blijven. In Berkshire, Surrey en Somerset wordt gewaarschuwd voor nieuwe grootschalige overstromingen.

In Aberdaron in het noordwesten van Wales is een windstoot van 170 kilometer per uur gemeten.

Windsor Castle

In het zuidwesten van Engeland staan grote gebieden onder water. Het getroffen gebied bevindt zich in een driehoek tussen Exeter in het zuidwesten, Liverpool in het noorden tot voorbij Canterbury in het zuidoosten.

Ten westen van Londen zijn meer dan duizend woningen ontruimd vanwege wateroverlast doordat dijken langs de rivier de Theems zijn bezweken. Het water staat ook voor de poorten van Windsor Castle, het kasteel net buiten Londen, waar koningin Elizabeth vaak verblijft.

Gulle schadeloosstelling

Groot-Brittannië gaat al sinds december gebukt onder storm en regen. De maand januari was de natste in 250 jaar.

Tienduizenden woningen in Wales en Engeland zitten zonder stroom en in een aantal regio's kunnen de treinen niet meer rijden.

Premier Cameron, die zwaar onder vuur ligt omdat het land niet goed voorbereid zou zijn op dit noodweer, heeft beloofd de aangerichte schade ruimschoots te compenseren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl