Goud voor Groothuis, Mulder brons

Aangepast

Stefan Groothuis heeft op de 1.000 meter goud veroverd. De Nederlander, die vocht voor zijn laatste kans op olympisch goud op 'zijn' afstand, schoot flink uit zijn slof: 1.08,39. Groothuis is de derde Nederlander in de geschiedenis die goud pakt op 1.000 meter na Ids Postma in 1998 en Gerard van Velde in 2002.

Nog nooit wist Groothuis een olympische medaille te veroveren. Zijn beste prestatie was een vierde plek op de 1.000 meter bij de Spelen van Vancouver. Groothuis werd in 2012 wereldkampioen sprint, maar kende daarvoor een zware periode. In 2013 maakte hij bekend dat hij in 2011 met zware depressies kampte. Op zijn laatste Spelen viert hij het grootste succes uit zijn carrière. Zaterdag heeft hij nog een kans op een medaille, dan staat de 1.500 meter op het programma.

Morrison pakt verrassend zilver

Groothuis kwam in de zestiende rit in actie en moest dus vier ritten toekijken of zijn tijd voldoende was voor goud. Denny Morrison kwam heel dicht in de buurt. Hij pakte verrassend het zilver. De Canadees eindigde slechts 0,04 seconden achter Groothuis in de rit tegen Michel Mulder, die wel het brons wist te pakken: 1.08,74. Voor Mulder is het de tweede medaille van deze Spelen. Hij wist maandag al de 500 meter te winnen. Hij is de eerste Nederlandse schaatser die een olympische medaille op zowel de 500 als 1.000 meter heeft gewonnen.

Dat Morrison aan de start verscheen, was niet vanzelfsprekend. Landgenoot Gilmore Junio gaf zijn startbewijs weg, omdat hij dacht dat Morrison meer kans zou maken op de kilometer.

Mark Tuitert kwam al in de vierde rit op het ijs en zette een goede tijd neer: 1.09,29. De olympisch kampioen op de 1.500 meter zag pas in rit veertien zijn tijd verbeterd worden. De Duitser Samuel Schwarz noteerde het eerste baanrecord van de dag: 1.08,89. Tuitert werd uiteindelijk tiende, Schwarzer strandde op de vijfde plaats.

Davis onttroond

Shani Davis stelde teleur met een achtste plaats. Het lukte hem niet om de eerste mannelijke schaatser te worden met drie gouden medailles op dezelfde afstand. In 2006 en 2010 was hij wel de olympisch kampioen op de 1.000 meter. Davis verloor in een direct duel van Koen Verweij, die zesde eindigde. De Amerikaan noteerde slechts de achtste tijd (1.09,12).

Bekijk hier de volledige uitslag.

STER Reclame