NOS NieuwsAangepast

Amnesty: etnische zuivering CAR

In het westen van de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben christelijke milities zich schuldig gemaakt aan etnische zuivering van moslims. Dat concludeert Amnesty International op basis van getuigenissen. De mensenrechtenorganisatie zegt dat de milities een "exodus van moslims van historische proporties" op gang hebben gebracht.

Amnesty roept de internationale troepenmacht in het land op om op te treden tegen de christelijke milities, de Anti-Balaka (letterlijk: anti-machete of anti-zwaard). In plaatsen waar moslims in gevaar zijn, moeten militairen worden gestationeerd, schrijft Amnesty.

Vorige week waarschuwde een andere mensenrechtenorganisatie, Human Rights Watch, nog dat in het noordoosten van het land christenen massaal het slachtoffer zijn van islamitische Seleka-rebellen. Die zouden een golf van geweld hebben veroorzaakt. Ook Amnesty erkent dat ook christenen worden aangevallen.

Fransen

In de CAR is nu een interim-regering aan de macht, maar die heeft nog weinig kunnen doen tegen het geweld. De regering trad aan na het vertrek van moslimleider Michel Djotodia, die in maart de macht had gegrepen. Onder zijn bewind maakten islamitische Seleka-rebellen zich schuldig aan misdaden tegen de christelijke bevolking. Die vormden daarop eigen milities.

In het land is een vredesmacht van de Afrikaanse Unie en ook zijn er 1600 Franse militairen. Twee weken gelden stemde de VN-Veiligheidsraad in met de komst van een EU-troepenmacht, bestaande uit zo'n 600 militairen.

Amnesty zegt dat de militairen christelijke milities de kans hebben gegeven om plaatsen in te nemen waar islamitische Seleka-rebellen zich uit hadden teruggetrokken. "Het geweld dat daaruit voortgekomen is en de verdrijving van moslims waren te voorzien geweest."

Amnesty benadrukt dat ook het geweld tegen christenen doorgaat. De Seleka-rebellen zijn teruggedrongen, "maar hun wreedheid is nog net zo groot".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl