Eric Frenzel heeft olympisch goud op de noordse combinatie (normale schans) veroverd. De Duitser gold vooraf al als torenhoge favoriet en die rol maakte hij in Sotsji helemaal waar.

Frenzel liet bij het schansspringen al met 131,5 punten (103 meter) de hoogste score noteren, waardoor de Duitser met zes seconden voorsprong op nummer twee Akito Watabe aan de 10 km langlaufen begon. De overige titelfavorieten hadden al dertig seconden of meer achterstand.

Tijdens het langlaufen kwam Watabe al snel bij Frenzel. De twee werkten goed samen, al deed de Japanner het meeste kopwerk. In de sprint liet Frenzel zijn rivaal volstrekt kansloos.

Derde grote titel

Voor Frenzel is het de derde grote titel uit zijn carrière. De Duitser werd in 2011 (normale schans) en 2013 (grote schans) al wereldkampioen. Dit seizoen won hij zeven wereldbekerwedstrijden en in de WB-stand gaat hij fier aan kop.

Achter de Japanner Watabe, die ook in de WB-stand tweede staat, greep de Noor Magnus Krog het brons.

Titelkandidaten als Magnus Moan, Håvard Klemetsen, Mikko Kokslien en Jason Lamy Chappuis (wereldkampioen in 2013 en olympisch kampioen in 2010) stelden teleur bij het schansspringen. Ze konden de schade niet meer herstellen bij het langlaufen en werden respectievelijk vierde, tiende, dertiende en 35ste.

STER reclame