NOS NieuwsAangepast

Viral: als vrouwen de dienst zouden uitmaken

Vrouwen die op straat plassen, met ontbloot bovenlijf hardlopen en mannen voortdurend seksueel intimideren: dat is de wereld in het filmpje Majorité Opprimée (Onderdrukte Meerderheid) van de Franse filmmaakster Eléonore Pourriat. Een omgekeerde wereld dus, waarin het feminisme zegeviert.

Pourriat maakte het filmpje 5 jaar geleden al en het won een prijs in Kiev, maar verder was er weinig aandacht voor. Tot deze week. Vorige week kwam het weer online en inmiddels is het al bijna 3 miljoen keer bekeken.

Hoofdpersoon is Pierre, een thuisblijfvader. Het begint grappig als hij denigrerend wordt aangesproken door de buurvrouw en nagefloten wordt door vrouwen op straat, maar al snel wordt de sfeer grimmiger. Pierre wordt uitgescholden door een dronken zwerfster, en uiteindelijk door een vrouwelijke gang met een mes bedreigd. De agente die zijn verhaal opneemt, neemt hem niet serieus en z'n echtgenote later ook al niet:

Vanwaar opeens deze aandacht? Volgens Pourriat omdat de feministische strijd nu belangrijker is dan 5 jaar geleden. "Toen voelde ik me onzichtbaar", zegt ze tegen The Guardian. "Nu gaat m'n film viral omdat mensenrechten in gevaar zijn. Homofobie, seksisme, de abortuskwestie in Spanje. Het verspreidt zich als een olievlek in Frankrijk."

Keep whining, bitches

Pourriat (42) baseerde de film op haar eigen ervaringen als vrouw in Frankrijk. "Ik denk dat de mannen in Frankrijk erger zijn dan in andere landen, maar als ik zie hoe vaak het nu gedeeld wordt, speelt het denk ik ook buiten Frankrijk."

Pourriat merkte de toenemende belangstelling op Facebook. Al snel kreeg ze mailtjes via YouTube, maar geen prettige: "Keep whining, bitches." "Ik heb blijkbaar een gevoelige snaar geraakt. Vrouwen over de hele wereld weten dat dagelijks seksisme te lang heeft kunnen bestaan."

De filmmaakster is al bezig met een volgend filmpje: Tous à Poil (helemaal bloot) over meisjes die hun edele delen ontharen - volgens Pourriat onder druk van jonge mannen.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl