NOS NieuwsAangepast

NCTV wil jihadzender uit de lucht

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) probeert de islamitische zender Radio Ghurabaa uit de lucht te halen. De zender verspreidt "jihadistisch gedachtegoed" volgens de NCTV.

De internetzender zendt sinds enkele weken Nederlandstalige en Engelstalige preken uit. Die radicale preken kunnen er volgens de NCTV toe leiden dat Nederlandse jongeren naar Syrië reizen om een heilige oorlog te voeren.

Al-Awlaki

De NCTV stuurde een mail naar provider Versio waarin staat dat de Radio Ghurabaa mogelijk niet voldoet aan de gebruikersvoorwaarden. De preken die worden uitgezonden zijn die van jihadistische ideologen en deelname aan de jihad wordt een verplichting genoemd, schrijft de NCTV.

Een van de sprekers zou Anwar al-Awlaki zijn, een kopstuk van al-Qaida. Hij kwam in 2011 in Jemen om het leven bij een drone-aanval.

De provider stuurde de NCTV-mail door naar Radio Ghurabaa die de tekst op zijn site zette. De zender schrijft te worden "gedemoniseerd" door de NCTV.

Radio Ghurabaa

Radio Ghurabaa laat via een e-mail weten dat ze vinden dat het ieders vrije keuze is om al dan niet naar Syrië af te reizen, maar "moeten reizigers geen geweld gebruiken op basis van wat men op onze radio denkt te horen".

Volgens de zender wil ze zorgen voor context, omdat juist het gebrek aan context leidt tot extremisme. De zender zegt dat ze niemand wil discrimineren, hatelijk bejegenen of oproepen tot geweld. Ze wil met iedereen in debat die problemen heeft met de inhoud van de site of de radio.

Offline

Een woordvoerder van de NCTV noemt het "vervelend" dat de mail is uitgelekt. Hij wil verder niet ingaan op de vraag of en hoeveel soortgelijke zenders er in Nederland actief zijn.

Het radiostation is niet offline. Wel is de site slecht bereikbaar. De NCTV zegt er niet voor te kunnen zorgen dat de zender uit de lucht wordt gehaald. De NCTV zegt een signalerende functie te hebben en providers erop te attenderen dat er gebruiksvoorwaarden worden overtreden. Eventuele vervolgstappen zijn de verantwoordelijkheid van het OM, zegt de NCTV-woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl