NOS NieuwsAangepast

Poch krijgt geen geld van Nederland

De Nederlandse staat hoeft niet mee te betalen aan de proceskosten van Julio Poch. Dat heeft de rechter bepaald in een kort geding.

Advocaat Knoops spande eind vorig jaar een kort geding aan tegen de Staat omdat hij wilde dat de overheid Poch een zogenoemde toevoeging geeft. Een toevoeging is door de overheid gesubsidieerde rechtsbijstand.

Dodenvluchten

Poch staat in Argentinië terecht, omdat hij tijdens het Videla-regime betrokken zou zijn geweest bij de dodenvluchten. Hij ontkent betrokkenheid bij de vluchten.

De piloot is voor zijn procesvoering afhankelijk van giften en liefdadigheidsinstellingen. Hij kan voor toekomstige kosten van zijn advocaat nog steeds een vergoeding aanvragen. Knoops heeft laten weten die vergoeding aan te vragen. Ook gaat hij in hoger beroep tegen de uitspraak.

Geëmotioneerd

Het kort geding diende op 21 januari. Een geëmotioneerde Knoops eiste dat Nederland meebetaalt omdat Poch nooit terecht zou hebben gestaan als het Openbaar Ministerie de Argentijnen niet op Poch attent had gemaakt.

De zaak tegen Poch loopt al sinds 2009. De in Nederland wonende Poch werd bij Madrid gearresteerd en in 2010 door Spanje aan Argentinië uitgeleverd. Het proces zal nog jaren duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl