NOS NieuwsAangepast

Telecomwaakhond: 4G kan tv storen

4G-netwerken kunnen het tv-signaal bij u thuis storen. Daarvoor waarschuwen verschillende kabelbedrijven en het Agentschap Telecom. Sinds een paar maanden gebruiken aanbieders van mobiel internet op steeds meer locaties 4G.

De frequenties die daarbij worden gebruikt, kunnen dezelfde zijn als bij sommige tv-zenders. In Harderwijk kan daardoor Nederland 1 HD storen, in Veendam wordt momenteel gewaarschuwd voor storingen bij de zenders Eurosport en BBC1.

Kijkers kunnen blokjes in beeld zien of het signaal valt helemaal weg. Kabelbedrijven adviseren bij storingen om duurdere kwaliteitskabels in huis te nemen. Als kabels beter geïsoleerd zijn, is de kans op storingen kleiner.

Weinig begrip

Sinds KPN het 4G-netwerk in Harderwijk heeft aangezet, kreeg het lokale kabelbedrijf verschillende klachten.

"Klanten hebben weinig begrip voor de storingen, want voordat het 4G-netwerk er was, hadden ze nergens last van", zegt een woordvoerster van Cai Harderwijk.

Ben van 't Slot uit Harderwijk heeft 30 euro uitgegeven aan nieuwe kabels. Toch blijft hij storingen houden, omdat hij kabels die in het plafond zitten niet kan vervangen. Van 't Slot: "Het is toch te belachelijk voor woorden. KPN rolt 4G uit en de mensen zijn er de dupe van."

Geen verrassing

De storingen zijn dan ook geen verrassing voor de kabelbedrijven. De kans op storingen werd al vóór de veiling van de 4G-frequenties in 2012 gesignaleerd na onderzoek door het ministerie van Economische Zaken.

De kabelmaatschappijen en de telecombedrijven sloten daarop een convenant met afspraken wat te doen in geval van storingen.

De storingen blijken zich met name voor te doen bij de ontvangst van sommige tv-zenders door het 4G-netwerk van KPN. T-Mobile laat weten dat het T-Mobile 4G-netwerk niet stoort omdat het op andere frequenties werkt dan dat van KPN en Vodafone.

Zeven keer per jaar

Hoe meer mensen 4G gebruiken, des te meer het tv-signaal kan gaan storen. De kabelaars denken daarom dat de kans op storingen de komende jaren alleen maar groter wordt. Het aantal klachten daalt juist omdat mensen betere coaxkabels aanschaffen.

Uit onderzoek van het Agentschap Telecom en Universiteit Twente blijkt de kans op storingen van televisiebeelden slechts 0,17 procent te zijn, oftewel gemiddeld zeven keer per jaar per aansluiting. Een paar jaar geleden werd in een Europees onderzoek de storingskans nog geraamd op 45 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl