1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS SchaatsenAangepast

Wüst verovert goud op 3.000 meter

Ireen Wüst is zondag voor de tweede keer in haar carrière olympisch kampioen op de 3.000 meter geworden.

Ze troefde in een nieuw baanrecord haar grootste concurrente Martina Sábliková af. Wüst kwam tot een tijd van 4.00,34 en was daarmee ruim anderhalve seconde sneller dan de Tsjechische, die vier jaar geleden nog wel de drie kilometer won (4.01,94).

Olga Graf bezorgde Rusland de eerste medaille door te verrassen met brons. De Russin kwam op haar thuisbaan met een ijzersterke race voor de dag: 4.03,47.

Van der Weijden vijfde

Claudia Pechstein, die daarna in de baan verscheen, beet zich stuk op de tijd van Graf en viel buiten het podium. Haar 4.05,26 betekende de vierde tijd. De 41-jarige Duitse was wel sneller dan Annouk van der Weijden, die in de achtste rit de eerste serieuze tijd noteerde: 4.05,75. Ze werd daarmee vijfde.

Van der Weijden reageerde positief. "Ik ben heel blij met mijn vijfde plek. Ik kom steeds dichterbij. Vijf seconden is eigenlijk teveel, had wel derde willen worden. Maar ik ben wel tevreden met deze plek en ik heb laten zien dat ik hier thuis hoor."

Zevende plaats De Jong

Antoinette de Jong haalde ook het podium niet. De rijdster van Jong Oranje klokte 4.06,77 en eindigde op de zevende plaats. De Jong stond in eerste instantie achtste, maar de Poolse Katarzyna Bachleda werd na afloop gediskwalificeerd. De Jong stond emotioneel voor de camera. "De tijd viel me vooral tegen. Ik zat er vanaf het begin niet lekker in."

Wüst is de eerste Nederlandse olympiër die bij drie verschillende Winterspelen een gouden medaille heeft gewonnen. In 2006 pakte ze goud op de 3.000 meter en brons op de 1.500 meter. Vier jaar later in Vancouver was er alleen goud op de 1.500 meter. "Drie op rij, dat is niet normaal. Echt helemaal fantastisch!", zei Wüst daarover.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl