NOS NieuwsAangepast

Waxinelichthoudergooier op kieslijst

Erwin Lensink, beter bekend als de waxinelichthoudergooier, is kandidaat voor de Piratenpartij bij de gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen. De landelijke leiding van de Piratenpartij is onaangenaam verrast. Partijvoorzitter Dirk Poot zegt dat de man in de partij alleen bekend was als Erwin.

Volgens Poot vormde Lensink samen met drie anderen het bestuur van de afdeling Nijmegen. De afdeling was net opgericht en had besloten om op 19 maart niet mee te doen aan de verkiezingen. Lensink zou zich daarna op eigen houtje toch kandidaat hebben gesteld.

Het landelijke bestuur heeft vanavond overlegd met de afdeling Nijmegen. Ze vinden de actie van Lensink onacceptabel omdat hij volkomen zijn eigen gang is gegaan. Morgen probeert de partij Lensink ertoe over te halen zich terug te trekken. "Als hij toch de politiek in wil, moet hij maar een eigen partij beginnen. Wij zijn helemaal klaar met hem", zegt Poot.

Kiesraad

Volgens Poot heeft de kiesraad besloten dat Lensink als kandidaat voor de Piratenpartij aan de verkiezingen mag meedoen. Poot denkt dat Lensink zonder medeweten van zijn partijgenoten partijstukken heeft gebruikt bij de kiesraad.

Als Lensink zich niet terugtrekt, kan de Piratenpartij nog bij de Raad van State proberen om hem daartoe te dwingen.

Lensink gooide op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets. Volgens het Pieter Baan Centrum leed hij aan een waanstoornis. De rechtbank verklaarde hem daarom ontoerekeningsvatbaar en bepaalde dat hij in een psychiatrisch ziekenhuis behandeld moest worden. In hoger beroep legde het hof hem alsnog vijf maanden gevangenisstraf op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl