NOS SchaatsenAangepast

Kramer prolongeert olympische titel

Sven Kramer is in Sotsji voor de tweede keer olympisch kampioen op de 5.000 meter geworden. De 27-jarige Fries overtuigde in de tiende rit met een eindtijd van 6.10,76, wat tevens een olympisch- en baanrecord betekende. De concurrenten van Kramer, die allemaal na hem op de baan verschenen, kwamen niet in de buurt van zijn tijd. Het podium kleurde wel volledig oranje.

Kramer reed een superieure race en eindigde bijna vijf seconden (4,95) voor nummer twee Jan Blokhuijsen. Hij pakte zilver in 6.15,71. De 24-jarige Blokhuijsen opende sneller dan Kramer, maar kon het tempo niet volhouden. Dat gold ook voor Jorrit Bergsma, die met 6.16,66 het brons greep.

Kramer: vakwerk

Kramer had gelijk een goed gevoel na zijn race. "Ik had de hele week al 6.10 in mijn hoofd. Ik wist dat dit een hele goeie race was. Ja, dit was wel vakwerk hoor", zei hij na afloop.

De Belg Bart Swings werd knap vierde (6:17.79) bij zijn olympische debuut. Sverre Lunde Pedersen (6.18,84) en Denis Joeskov (6.19,51) volbrachten hun race in de vijfde en zesde tijd.

Lee en Skobrev stellen teleur

Lee Seung-Hoon en Ivan Skobrev, die vier jaar geleden nog respectievelijk tweede en derde werden achter Kramer, stelden flink teleur. Beiden schaatsten ook langzamer dan de race in Vancouver. De Koreaan Lee werd twaalfde in 6.25,61 en de Rus Skobrev moest op zijn thuisbaan genoegen nemen met de zevende tijd (6.19,83).

Het is voor de tweede keer dat het podium op de Winterspelen volledig oranje gekleurd is. Dit gebeurde eerder bij de 10.000 meter in 1998. Gianni Romme, Bob de Jong en Rintje Ritsma eisten de plakken op.

Programma

Zondag komen de vrouwen voor het eerst in actie. Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Annouk van der Weijden rijden de 3.000 meter. Maandag zijn de mannen weer aan de beurt (500 meter) en de eerstvolgende race voor Kramer is volgende week zaterdag: de 1.500 meter. Bekijk hier het volledige programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl