NOS SportAangepast

Eerste goud voor Kotsenburg

Sage Kotsenburg heeft de eerste gouden medaille van de Olympische Winterspelen in Sotsji in de wacht gesleept. De Amerikaanse snowboarder zegevierde op het nieuwe onderdeel slopestyle.

In het spectaculaire circus van slides, jumps, grabs en triple-corkscrews was de 20-jarige Amerikaan met 93,50 punten de creatiefste boarder.

Op de snelle baan met hoge jumps kwamen er vooral in de eerste run veel rijders door overrotatie ten val. Kotsenburgs timing was echter prima en op de rails en met zijn grabs blonk hij uit. Het zilver was voor de Noor Staale Sandbech. Canada, dat drie titelkandidaten in de finale had, moest zich met brons voor Mark McMorris tevreden stellen.

Ik ben enorm opgewonden. Het voelt geweldig", glom Kotsenburg van trots. "Ik kan het eigenlijk niet benoemen. Dit is het mafste dat ik ooit heb meegemaakt."

Ultieme aanval

De Amerikaan had, nadat de Canadees Max Parrot als allerlaatste starter nog een ultieme aanval op het goud gedaan had, even op het bevrijdende juryoordeel moeten wachten. Het beraad leidde tot een tegenvallende score van 87,25, waarmee de Canadees slechts vijfde werd.

Toen die punten eindelijk oplichtten op het scorebord, vlogen de drie 20-jarige medaillewinnaars elkaar in de armen. De primeur van slopestyle, toegevoegd aan het olympische programma om de jeugd aan de Spelen te binden, was reclame voor de sport en voor hen een groot persoonlijk succes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl