Bijna zestig hoge gasten komen eind maart naar Den Haag. Dat vraagt om een uitgekiende planning want alle wereldleiders willen natuurlijk in de mooiste suite logeren. President Obama, president Poetin, bondskanselier Merkel en de Chinese president Xi Jinping komen twee dagen vergaderen over nucleaire veiligheid. De vraag is: wie slaapt waar?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft achtduizend hotelkamers gereserveerd. Met de regeringsleiders reizen zo'n vijfduizend delegatieleden mee. Ook komen rond de drieduizend journalisten uit de hele wereld. De gereserveerde hotels staan in een straal van 60 kilometer rond Den Haag. Tophotels als het Amstel en The Grand in Amsterdam, Hotel des Indes in Den Haag en het Kurhaus in Scheveningen zijn volgeboekt.

Zelf betalen

Het ministerie maakt niet bekend in welke hotels de regeringsleiders slapen. Wel heeft het geregeld dat de delegaties die samen in één hotel zitten, op vriendschappelijke voet met elkaar staan. Ook is rekening gehouden met speciale veiligheidseisen.

Een overnachting in een royal of presidential suite kost al snel een paar duizend euro. Maar dat is niet voor rekening van Nederland. De verschillende landen betalen hun verblijf zelf. De meeste regeringsleiders slapen één nachtje in Nederland. Ze komen maandagmorgen 24 maart aan en vertrekken een dag later al weer.

De Nucleair Security Summit is een initiatief van president Obama. Het idee is dat de landen afspraken maken om nucleair terrorisme te voorkomen. De regeringsleiders bespreken hoe nucleair materiaal wereldwijd beter kan worden opgeslagen en beveiligd.

STER reclame