Woedende demonstranten hebben het presidentiële paleis van Bosnië in brand gestoken. In het hele land richtten tienduizenden demonstranten zware vernielingen aan.

Het presidentiële kantoor huisvest het Bosnische presidentschap, dat is verdeeld over drie personen, een moslim, een Serviër en een Kroaat. Voor velen staat het model voor de inefficiëntie van het Bosnische bestuur. Onder de strijdkreet "dit is Bosnië" probeerden de demonstranten het gebouw te slopen.

De demonstranten zijn woedend over de torenhoge werkloosheid, die volgens hen wordt veroorzaakt door politieke incompetentie. Daarnaast klagen ze over wijdverbreide corruptie.

Chaos

De politie leek aanvankelijk de demonstranten met succes terug te dringen, maar raakte de controle later kwijt. Volgens lokale media heerste er grote chaos in de stad. Er zouden ook winkels zijn geplunderd.

Inmiddels zijn antiterreureenheden de straat opgegaan om de orde te herstellen. De belagers van het presidentiëel paleis zijn verdreven.

In de regio

Eerder op de dag moesten al andere overheidsgebouwen in Sarajevo, maar ook in regiohoofdsteden het ontgelden. In de meeste plaatsen werd het met het vallen van de avond rustiger, maar de rellen kunnen ieder moment oplaaien.

De onlusten begonnen woensdag in de oostelijke stad Tuzla en grijpen wild om zich heen. Het geweld lijkt bovendien iedere dag erger te worden.

In de westelijke stad Mostar waren aanvankelijk vreedzame blokkades, maar ook daar ontstonden vandaag gewelddadigheden. Mensen staken overheidsgebouwen in brand en gooiden stenen naar de politie. Het aantal gewonde politieagenten ligt inmiddels ruim boven de honderd. Ook veel demonstranten liepen verwondingen op.

Politiek succes

De demonstranten boekten wel hun eerste politieke succes. De premier van de regionale regering in Tuzla bood vandaag zijn ontslag aan. Zijn vertrek was de belangrijkste eis van de demonstranten in Tuzla, maar nu de onrust zich door heel Bosnië verspreidt, is het onwaarschijnlijk dat het opstappen van deze regioregering de protesten nog kan stoppen.

STER reclame