NOS NieuwsAangepast

"Goed gesprek" Rutte en Poetin

Premier Rutte heeft president Poetin de Nederlandse zorgen over de mensenrechtensituatie in Rusland overgebracht. Tijdens een gesprek in Sotsji uitte Rutte met name zijn zorg over de situatie van homoseksuelen en transgenders.

De premier herhaalde dat Nederland grote bezwaren heeft tegen de Russische wet die het propageren van niet-traditionele seksuele relaties bij minderjarigen verbiedt.

45 minuten

Rutte en Poetin ontmoetten elkaar in de presidentiële residentie in Sotsji. Rutte heeft de NOS laten weten dat het gesprek drie kwartier duurde. Daarvan hebben ze ongeveer een half uur gesproken over mensenrechten.

Voor aanvang van het gesprek noemde Rutte de relatie met Rusland uitstekend. "Onze relatie is zo goed dat we ook moeilijke onderwerpen kunnen bespreken", zei hij.

Willem-Alexander

President Poetin benadrukte ook het "hoge niveau" van de betrekkingen met Nederland. Verder sprak hij zijn dank uit voor de aanwezigheid van koning Willem-Alexander bij de opening van de Winterspelen, later vandaag.

De premier en de president spraken in Sotsji ook over de buitenlandse politiek en over de bilaterale relatie. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst was het "een goed gesprek".

Winterspelen

De afspraak met Poetin kwam maandag tot stand. Eerder had Nederland een officieel verzoek ingediend om in de marge van de Olympische Winterspelen met Poetin over mensenrechten te praten. Homobelangenorganisatie COC, die deze week met Rutte heeft gesproken, zei dat de premier zich kritisch zou uitspreken over de Russische homowet.

Premier Rutte is samen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Sotsji. Daar worden aan het einde van de middag de 22ste Winterspelen geopend.

Zware delegatie

Een deel van de Tweede Kamer en mensenrechtenorganisaties hadden kritiek op de Nederlandse delegatie, die door veel partijen als te zwaar wordt gezien. Rutte beloofde de Kamer dat hij de tijd in Sotsji wilde gebruiken om over mensenrechten te praten.

Ook minister Schippers van Sport, die later naar Sotsji reist, heeft gezegd dat ze in contact wil komen met mensenrechtenactivisten en homo's.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl