NOS NieuwsAangepast

Thermostaat lager bij trui ipv T-shirt

Presentatrice Frederique de Jong van het Radio 1 Journaal zat vanochtend met een sjaal om achter de microfoon. Ze heeft de thermostaat in de studio niet gecontroleerd, maar ze heeft de indruk dat de NOS meedoet aan de Warme Truiendag.

Met deze jaarlijkse dag worden bedrijven en huishoudens opgeroepen om de thermostaat een graadje lager te zetten dan normaal. Met een trui aan kan dat best, vindt Jurjen Algra van de organisatie.

Hij hoeft Frederique niet te overtuigen, want de thermostaat bij haar thuis staat op 18 graden. "Maar gemiddeld is het in woningen 21,5 graden. Vooral ouderen willen het wat warmer hebben."

Iets kleins

Het is de achtste keer dat Greenchoice en het Klimaatverbond deze dag hebben uitgeroepen. Het aantal deelnemers is volgens Algra dit jaar zo'n 200.000. "Niet alleen huishoudens, maar ook bedrijven doen mee en daar zit de winst."

Eén dagje de thermostaat lager zetten en een warme trui in plaats van een dun shirt aantrekken, is natuurlijk niet meer dan de spreekwoordelijke druppel op een gloeiende plaat. Het gaat Algra om meer: "We geven hiermee aandacht aan onze boodschap dat je met iets kleins veel kunt doen voor het milieu."

Door de zachte winter hebben we al heel wat energie 'bespaard'. Voor Algra is dat geen reden om de thermostaat nu toch hoog te laten staan. "Alle beetjes helpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl