Je kent ze wel, alle tips om energie te besparen. De tv uitzetten, kaarsen aandoen of zonnepanelen op je dak. Maar het kan ook anders, bedacht een onderzoekster aan de TU Delft. Lenneke Kuijer ontwierp een aantal opvallende en vernieuwende bespaarmethodes, waarmee ze morgen promoveert op duurzaam gedrag.

1. Temperatuurlabels in je kleding

"Mensen zijn gewend geraakt aan een temperatuur van 21,5 graden en daardoor zijn we ons luchtiger gaan kleden", zegt Kuijer. "Als we het koud hebben trekken we geen warme trui aan, maar zetten we de verwarming een graadje hoger". Klinkt logisch, maar niet de bedoeling. Daarom maakte de onderzoekster labels, met bijvoorbeeld de tekst "Deze trui houdt je warm bij 17 graden".

2: Kledingadvies van je thermostaat

Een thermostaat die je kledingadvies geeft. Zo zie je dat je bij 19 graden een dunne trui aantrekt, en bij 15 een dikkere. De thermostaat moet ook aangeven hoeveel geld je al hebt bespaard, wel zo goed voor de motivatie.

3: Elektrische tafelkleden

Doe het op de Japanse manier: verwarm alleen de plek waar je bent en niet je hele huis. "In Japan hebben ze hier veel meer producten voor. De Kotatsu bijvoorbeeld", zegt Kuijer. Dit is een tafel met een verwarmingselement onder een lang tafelkleed, waardoor de warmte onder de tafel blijft. Thuis kan je dit doen door bijvoorbeeld een straalkacheltje onder de tafel te zetten. Het gaat er om dat je lichaamswarmte geïsoleerd wordt.

4: De splash-douche

En dan is er nog de splash-douche. We gebruiken per douchebeurt ongeveer 67 liter water. Met de splash-douche kan je dit verminderen tot 20 liter. Hier zie je hoe die werkt (vanaf 22 min.).

Het gaat Kuijer er vooral om dat we ons gedrag veranderen. Door 'onderzoekend te ontwerpen' kom je op nieuwe methodes, is het idee. Of deze methodes echt werken, weten we voorlopig dus niet. Het is niet duidelijk of de producten ook echt op de markt komen.

STER reclame