NOS SportAangepast

Hendriks: geen statement Cheryl

In diverse media is een discussie ontstaan over de regenbooghandschoenen van Cheryl Maas. Na haar tweede run hield Maas opzichtig haar handschoen voor de camera. Op de handschoen staat een regenboog. De regenboogvlag is een internationaal homo-symbool.

Cheryl Maas heeft nooit onder stoelen of banken geschoven dat ze het oneens is met de in Rusland geldende regels. Ze noemde de anti-homowet "een stap terug in de tijd". Maas heeft zelf een relatie met een vrouw.

Hendriks, coach ontkennen

Volgens chef de mission Maurits Hendriks wilde Maas geenszins een statement maken met haar handschoen. "Ze heeft die handschoenen al jaren aan. Als iedereen deze sport wat vaker had gevolgd, had iedereen kunnen vaststellen 'daar is niks nieuws aan de hand'." Dit geeft wel aan hoe de Olympische Spelen werken. Overal ligt een vergrootglas op", zei Hendriks.

Maas baalt er volgens Hendriks van dat haar actie wordt uitgelegd als protest. "Cheryl zelf vindt dit ook heel vervelend. Ze had dit helemaal niet in gedachten. Ze baalde gewoon van haar runs, ze had helemaal verder geen gedachten."

Ook volgens haar coach Milan Verhoop was het geen bewuste actie van Maas: "Ze gebruikt deze handschoenen al een paar jaar. Het is geen statement van Cheryl."

Hendriks besloot de de kwestie ook met een kwinkslag. "Snowboarden is sowieso een sport waar veel regenboogkleuren voorkomen."

IOC verbiedt

In de regels van het IOC, het olympisch handvest, staat dat "geen enkele vorm van demonstratie of politieke, religieuze of raciale propaganda" is toegestaan.

Cheryl Maas komt zondag nog in actie in de halve finale van de slopestyle. Zou haar handschoen-actie opgevat worden als een bewuste provocatie, dan riskeert ze uitsluiting van de Spelen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl