NOS NieuwsAangepast

Britse actie: had ik maar borstkanker

In Groot-Brittannië is ophef ontstaan over een campagnespot van de Pancreatic Cancer Action, een vereniging van alvleesklierkankerpatiënten. Op posters zeggen patiënten dat ze liever een andere vorm van kanker hadden.

De 24-jarige Kerry Harvey is afgebeeld met builen op haar hoofd. "Ik wou dat ik borstkanker had", wordt ze geciteerd. Ook de gezichten van twee andere alvleesklierkankerpatiënten worden in de campagne gebruikt.

De actie was bedoeld om aandacht te vragen voor de lage overlevingskansen voor mensen met alvleesklierkanker. Slechts 3 procent van de Britse patiënten leeft vijf jaar na de diagnose nog. Bij borstkanker is dat 85 procent en bij teelbalkanker 97 procent.

Verbijstering

De Britse vereniging die aandacht vraagt voor borstkanker is verbijsterd. "We keuren iedere boodschap af waarin wordt gesuggereerd dat de ene vorm van kanker leuker is dan de andere", zegt voorzitter Askew van Breakthrough Breast Cancer. "Dat is precies wat deze campagne doet. Ik moet de eerste borstkankerpatiënt die blij is met die diagnose nog tegenkomen."

Oprichtster Ali Stunt van de Pancreatic Cancer Action zegt dat ze alleen duidelijk wilde maken dat patiënten met een andere vorm van kanker veel beter overlevingskansen hebben. Ook wil Stunt meer bewustwording voor de symptomen en gevolgen van alvleesklierkanker. Ieder jaar overlijden 8000 Britten aan de ziekte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl