NOS NieuwsAangepast

Ombudsman helpt Schilderswijk

De Nationale ombudsman wil zich gaan inzetten om escalatie tussen inwoners van de Haagse Schilderswijk en de politie te voorkomen. Bij de ombudsman zijn zestig klachten binnengekomen over het politieoptreden in de wijk.

De klachten werden ingediend door het Actiecomité Herstel van Vertrouwen. Het comité beschuldigt de politie van buitensporig geweld, discriminatie en intimidatie.

Ook zou de politie weigeren hierover aangiften op te nemen en niet meewerken aan het in gang zetten van een klachtenprocedure.

Criminaliteit

De signalen van het actiecomité moeten serieus worden genomen, vindt de ombudsman. Maar ook moet de politie haar werk kunnen doen om criminaliteit in de Schilderswijk te bestrijden.

De ombudsman gaat klachten over de politie doorgeleiden naar de onafhankelijke klachtencommissie van de politie. De aangiften die de politie niet wil opnemen, stuurt de ombudsman door naar de hoofdofficier van justitie in Den Haag.

Politie

Daarnaast wil de ombudsman een aantal concrete voorvallen gaan onderzoeken. Het actiecomité is blij met het onderzoek. "We hopen dat hij de klachten serieus gaat bekijken."

Ook de politie vind het goed dat er naar de eventuele klachten serieus wordt gekeken en dat de ombudsman daarbij beide kanten van het verhaal wil betrekken. "Het is goed dat de onafhankelijke klachtencommissie van de politie in Den Haag daarbij wordt betrokken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl