Minister Dijsselbloem wil snel inzicht hebben in de mogelijkheden om SNS Reaal te privatiseren. Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer.

De minister heeft opdracht gegeven voor een onderzoek naar de onderhandse verkoop van verzekeraar Reaal. Dat onderzoek moet volgende maand klaar zijn. Voor de zomer van dit jaar moet er bovendien een advies liggen voor de privatisering van de bank, SNS Bank.

Nationalisatie

SNS Reaal werd op 1 februari vorig jaar genationaliseerd, omdat de bank failliet dreigde te gaan vanwege aanhoudende problemen met de vastgoedportefeuille.

De nationalisatie kostte de staat 3,7 miljard euro. Verder gaf de staat een garantie van 5 miljard euro voor de vastgoedbank van SNS, Property Finance. Dijsselbloem schrijft dat de garantie in de praktijk beperkt blijft tot ruim 4 miljard euro.

De kosten voor het beheer van de genationaliseerde banken en financiële instellingen vallen wel hoger uit dan verwacht. Het NL Financial Investments (NLFI), dat namens de staat als aandeelhouder de banken onder zijn hoede heeft, is 17,1 miljoen euro kwijt in plaats van 5,1 miljoen euro.

STER reclame