Dinsdag Kamerdebat met Plasterk

Aangepast op

De Tweede Kamer debatteert dinsdag met minister Plasterk over de wijze waarop hij het parlement heeft geïnformeerd over afluisterpraktijken van de inlichtingendiensten. Voor die tijd moet hij schriftelijk antwoord geven op een reeks vragen die de Kamerleden hem nog zullen voorleggen over de kwestie.

D66-Kamerlid Schouw vroeg het debat aan, nadat Plasterk vandaag in een brief had laten weten dat de AIVD en de MIVD in december en januari gegevens van 1,8 miljoen satelliet telefoongesprekken en surfgedrag hebben verzameld. Dat is in strijd met Plasterks eerdere bewering dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA de gegevens had onderschept.

Juiste persoon

Veel Kamerleden vinden dat Plasterk de Kamer niet goed heeft geïnformeerd. Dat geldt als een politieke doodzonde. De SP stelt de vertrouwensvraag: "De vraag die ik mij stel en die wij ons allemaal moeten stellen is of deze minister, die zulke briefjes stuurt, de juiste persoon is om deze problemen op te lossen", zei Kamerlid Van Raak.

D66 wilde het debat veel eerder voeren. Schouw wees erop dat als de vertrouwensvraag speelt, er zo snel mogelijk een debat moet worden gevoerd. Maar zelfs Van Raak wilde nog wat uitstel. "Ik kan dat debat niet voeren op basis van dat halve A4tje van de minister. Dat kan alleen op basis van een goede brief naar aanleiding van de vragen die we nog hebben."

De minister heeft laten weten nu niet te willen reageren en nu eerst aan de brief te gaan werken.