NOS NieuwsAangepast

Water blijft Britten teisteren

Het zuidwesten van Groot-Brittannië en het zuiden van Ierland worden nog steeds geteisterd door stormen en overstromingen. Er zitten in het gebied duizenden mensen zonder stroom. Het openbaar vervoer is op veel plekken ontwricht.

Premier Cameron heeft vandaag crisisberaad met de hulpverleningsinstanties gehad en beloofde na afloop 100 miljoen pond (120 miljoen euro) voor het getroffen gebied. De overheid heeft zware kritiek gekregen. Volgens bewoners hadden maatregelen de overstromingen kunnen voorkomen.

Afgelopen nacht haalde de storm windsnelheden tot 150 kilometer per uur. De zeewering van Dawlish, aan de Britse zuidkust, raakte zwaar beschadigd. Door omgevallen bomen raakten huizen beschadigd en werden wegen geblokkeerd. In de Ierse stad Cork staat een deel van het centrum onder water.

Applaus

Gisteren bracht prins Charles een bezoek aan het gebied. Hij werd met applaus ontvangen en doneerde 60.000 euro aan de slachtoffers van het Graafschap Somerset.

De regio kent de natste januarimaand in tientallen jaren. Voor veel boeren is het jaar nu al mislukt.

"De situatie is sureëel", zegt correspondent Arjen van de Horst, die het gebied bezocht. "Het is alsof je een groot meer binnenwandelt."

Blinkende schoenen

Bewoners voelen zich genegeerd door de overheid, zegt Van de Horst. Vorige week kwam wel een minister langs, maar dat bezoek was geen succes. "De minister had weinig zin om zijn blinkende schoenen vuil te maken"

De Britse autoriteiten zijn inmiddels in gesprek met Nederlandse bedrijven over oplossingen. Bewoners benadrukken dat het geen natuurramp is en verwijzen daarbij naar Nederland, waar veel regen niet tot grote problemen heeft geleid. Ze zeggen dat er al 25 jaar niet is gebaggerd en dat vaarwegen niet worden schoongemaakt, waardoor het water niet goed weg kan.

Volgens Van der Horst is een Nederlands bedrijf in Bristol in overleg met de Britse Rijkswaterstaat. Een ander Nederlands bedrijf heeft al een voorstel gedaan aan de Britten om overstromingen tegen te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl