NOS Nieuws Binnenland Aangepast

OM trekt jaar uit voor Demmink

Het Openbaar Ministerie denkt dat het onderzoek naar de voormalige topambtenaar Joris Demmink ongeveer een jaar in beslag neemt.

Het gerechtshof in Arnhem gaf twee weken geleden opdracht tot het onderzoek. De oud-ambtenaar van Justitie wordt verdacht van verkrachting van twee Turkse minderjarigen. De verwachte duur van het onderzoek heeft te maken met opsporingswerk dat gedaan moet worden in Turkije.

Het OM maakte vanochtend bekend dat het onderzoeksteam bestaat uit rechercheurs van de Rijksrecherche en zedenrechercheurs van de politie. Twee officieren van justitie leiden het onderzoek. De rechter-commissaris kan ook zelf onderzoek doen in de zaak.

Slepende zaak

De zaak-Demmink sleept al jaren. Het hof in Den Bosch vroeg het hof in Arnhem om een oordeel te vellen over de noodzaak tot vervolging van Demmink. Onbekend is welke aanknopingspunten het hof in Arnhem heeft gevonden voor de verdenking van Demmink.

De advocaat zegt dat zijn Turkse cliënten in jaren 90 door Demmink zijn misbruikt. Demmink heeft steeds volgehouden dat hij na 1969 niet meer in Turkije is geweest, maar daar bestaat onzekerheid over.

STER reclame