Door correspondent Wessel de Jong

Heroïne is terug van weggeweest in de Verenigde Staten. "Doden als gevolg van een overdosis heroïne zijn een ware epidemie", zegt Andrew Kolodny van de Phoenix Houses Foundation, een netwerk van zorginstellingen voor verslaafden.

In de afgelopen vier jaar is het aantal heroïne doden in de Verenigde Staten sterk gestegen. In 2013 stierven 40.000 mensen door de harddrug. "Dat is meer dan het aantal doden als gevolg van auto-ongelukken", zegt Kolodny.

Onder de aandacht

De omvang van het huidige probleem kwam afgelopen weekend onder de aandacht door de dood van de beroemde acteur Philip Seymour Hoffman, die onder meer geliefd was vanwege zijn hoofdrol in de film Capote. Op de dag dat Hoffman stierf overleden ook honderd andere verslaafden aan een overdosis. "Alleen daar horen we niks over", zegt de baas van Phoenix Houses.

Heroïne wordt vaak versneden met bakpoeder en pijnstillers, zoals bijvoorbeeld fentanyl, een middel dat honderd keer sterker is dan morfine. Die mix maakt heroïne zwaar giftig en dodelijk.

De doden vallen vooral aan de oostkust van de Verenigde Staten. Alleen al de afgelopen weken kwamen tientallen mensen om het leven in de staten Maryland en Pennsylvania. Ook in Pittsburgh stierven zeker twintig mensen door de dodelijke mix.

Schuld van de medische sector

Kolodny legt de schuld van de huidige "epidemie" bij artsen en farmaceutische bedrijven. Aangespoord door producenten zijn dokters vanaf eind jaren negentig veel te agressief pijnstillers gaan voorschrijven, vindt hij. Daardoor zijn veel mensen verslaafd geraakt aan allerlei medicijnen. Dat heeft geleid tot een restrictiever beleid.

Pijnstillers zijn nu weer moeilijker te krijgen en ook veranderd van samenstelling, waardoor ze minder makkelijk zijn op te snuiven. Veel verslaafden weken daarom uit naar heroïne, dat aanzienlijk goedkoper is dan veel pijnstillers. Zo is het waarschijnlijk ook met Hoffman gegaan. De acteur was eerst verslaafd aan medicijnen.

McDonalds

Heroïne is op veel plaatsen heel eenvoudig te verkrijgen. "Het is makkelijker om aan heroïne te komen dan om per post een pakje te versturen", zegt een expert. Er is zelfs een geval bekend van heroïne die bij een McDonalds onder de toonbank werd verkocht.

Het is van groot belang dat er meer aandacht komt voor de heroïne-epidemie. Dat is volgens Kolodny het enige positieve aan de dood van Hoffman.

STER reclame