NOS NieuwsAangepast

Marsrover begint aan lastige klim

Marsrover Curiosity staat voor een lastige opgave: de beklimming van een zandduin van nauwelijks een meter hoog. Op zich zou dat voor het ruimtevoertuig geen probleem moeten zijn, maar de onderzoekers maken zich zorgen over rotsen die mogelijk onder het oppervlak van de zandbank verstopt zitten.

Voorbij het duin ligt een vallei waar het grondoppervlak relatief effen is. Volgens de NASA maakt dat het onderzoeken van de bodem van Mars een stuk eenvoudiger.

De laatste maanden reed het voertuig door moeilijk begaanbaar gebied en scherpe rotsen hebben de wielen van de Curiosity beschadigd.

Spirit

Op papier is de beklimming misschien een niet al te lastige klus, maar een andere Marsrover van de NASA is bij een soortgelijke beklimming aan zijn eind gekomen. De Spirit liep vast in een zandduin en sinds 2010 heeft de NASA geen contact meer met het voertuig gehad.

Ook de Opportunity, de Marsrover die al 10 jaar rondrijdt op Mars, kwam in 2005 vast te zitten in een zandhoop. Na een aantal weken kon de Opportunity weer verder.

Mount Sharp

De Curiosity is op weg naar de Mount Sharp, een grote berg in midden van de krater waar het voertuig in 2012 landde. Naar verwachting zal hij daar deze zomer aankomen.

Met de Marsmissies wil de NASA onderzoeken of er ooit leven op de rode planeet is geweest. Eind vorig jaar trof de Curiosity water aan op het oppervlak.

Daarmee wordt volgens de ruimtevaartorganisatie het maken van een bemande missie naar Mars een stuk realistischer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl