Van 1994 tot 2000 was Willem Vermeend staatssecretaris van Financiën. Eric Wiebes werd vandaag beëdigd op die positie door koning Willem-Alexander. Vermeend sprak in het Radio 1 Journaal over de taak die Wiebes te wachten staat.

Welke problemen moet Wiebes gaan oplossen bij de Belastingdienst?

"Het is een mooi departement met goede medewerkers, maar het is een lastige klus, een uitdaging. Kortom, hij kan aan de slag. Het eerste wat je doet als op zo'n departement komt, is met de medewerkers om de tafel gaan zitten. Je medewerkers kennen al de knelpunten en die weten ook hoe je het op moet lossen. En dan, als je meer weet, snel naar de Tweede Kamer gaan en met de fracties overleggen over wat je gaat doen. Dan heb je wat rust."

Denkt u dat Wiebes' voorganger Weekers niet genoeg afstemming heeft gezocht?

"Wat ik weet is dat als je van incident naar incident rolt, dan houdt het een keer op. En blijkbaar had de Kamer er nu genoeg van. Dus Weekers dacht bij zichzelf: ik heb onvoldoende draagvlak in de Kamer."

Ja, maar hoe zat het met het draagvlak bij de medewerkers?

"Een ding dat ik in de politiek heb geleerd is dat een minister of staatssecretaris zich nooit op zijn medewerkers kan beroepen. Alles wat fout gaat is je eigen schuld. Dat is de hoofdregel in Den Haag. Het is jouw verantwoordelijkheid. Dan had je maar beter door moeten vragen of beter op moeten letten. Dus niet zeuren over je medewerkers, absoluut niet doen."

En medewerkers die zeuren over de staatssecretaris?

"Dat mag, dat moeten ze zelf weten. Ze hebben over mij ook gezeurd, toen ik daar nog zat. Als het maar aan mijn bureau was, vond ik dat prima. Medewerkers zijn over het algemeen loyaal. Het zijn prima mensen bij de Belastingdienst en het is gewoon verstandig om gebruik te maken van hun kennis. Je hebt 30.000 ambtenaren, die heb je nodig voor de uitvoering, dus koester ze."

Er wordt gezegd dat Weekers zijn tanden heeft stukgebeten op de toeslagen, moet zijn opvolger daar nu meteen mee aan de slag?

"Wij pompen ongelooflijk veel miljarden rond in dit land. Zo'n 70 procent van de belastingplichtigen komt in aanmerking voor een of andere toeslag. Dat is onhoudbaar, daar moeten we van af. Er ligt ook een rapport waarin hetzelfde wordt gezegd: dat de toeslagen efficiënter moeten worden, het systeem eenvoudiger. Dat is ook goed voor de Belastingdienst, dan kunnen ze zich richten op het innen van belastingen."

Moet er dan gelijk een wetswijziging komen?

"De Kamer wil er ook van af, dus Wiebes heeft nu de kans om te zeggen: laten we sneller gaan werken en gaan vereenvoudigen. Dat betekent ook dat zijn mensen dan meer tijd hebben om fraude aan te pakken. Het is een prachtige taak voor de staatssecretaris. Hij heeft nu momentum, dus hij moet gelijk starten. Nu heeft hij de kans nog."

STER reclame