NOS NieuwsAangepast

Kickstarter komt naar Nederland

Nederlanders die via crowdfunding geld willen ophalen voor een creatief project kunnen vanaf nu terecht bij Kickstarter, het grootste crowdfunding-platform ter wereld. Tot nu toe stond Kickstarter alleen open voor mensen uit de VS, Canada, Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland. Kickstarter richt zich op de makers van films, computergames, muziek, kunst, design en technologie.

Sinds de start van de site in 2009 is voor ruim 130.000 projecten 966 miljoen dollar opgehaald. Zo werd de ontwikkeling van de Ouya-spelcomputer via Kickstarter gefinancierd.

Donateurs krijgen wat terug voor hun investering in een project, afhankelijk van hoeveel ze betalen. Bij Ouya bijvoorbeeld kregen mensen de spelcomputer als ze 95 dollar of meer gaven. Ouya haalde 8,6 miljoen dollar op.

Veronica Mars

Volgende maand komt de film Veronica Mars uit. Er werd via Kickstarter 5,7 miljoen dollar opgehaald voor het maken van de film. Donateurs die 35 dollar of meer gaven, krijgen een digitale versie van de film.

Een bekend Nederlands crowdfunding-platform is Voordekunst, dat zich richt op kunstprojecten. Vorig jaar werd in totaal bijna 1,8 miljoen euro opgehaald voor 341 verschillende projecten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl