NOS NieuwsAangepast

Wat ging er mis in Culemborg?

De Culemborgers haalden vorig jaar mei opgelucht adem: de jeugdbende die de stad een jaar lang terroriseerde, werd opgerold. De zes kernleden kregen vandaag celstraffen tot 4 jaar.

Zij gaven leiding aan een groep van zo'n vijftig overwegend Marokkaans-Nederlandse jongeren, die betrokken waren bij een inbraakgolf in de Gelderse stad.

Vooral de wijk Terweijde was het doelwit van de dieven. Alleen al in de eerste helft van 2012 liep het aantal inbraken daar op tot 73. Ze maakten voor tienduizenden euro's buit.

Angst

Maar dat was niet het enige. De jongeren intimideerden bewoners en richtten vernielingen aan. De slachtoffers durfden daarom nauwelijks naar de politie te stappen om aangifte te doen.

"Dan is je auto niet veilig, hoor, en je ramen ook niet", zei een buurtbewoonster vorig jaar tegen de NOS. "Dan wordt je auto in brand gestoken en worden je ruiten ingegooid."

Bij sommige huizen braken de jongeren wel zes keer in. Marokkaanse huishoudens werden daarentegen met rust gelaten.

Achterstandswijk

De problemen in Terweijde ontstonden niet van de ene op de andere dag. Volgens criminoloog Henk Ferwerda heeft Culemborg een grootstedelijk probleem in een kleine gemeente.

"Dat heeft alles te maken met de demografie van Culemborg", zegt hij. "Terweijde is een achterstandswijk met een hoge werkloosheid, armoede en veel mensen met een verschillende etnische achtergrond. Dat is een slechte voorspeller voor crimineel gedrag."

Onrust

Dat veroorzaakt al langere tijd problemen. In 2009 was het onrustig door een machtsstrijd tussen twee groepen jongeren. De ME werd ingezet om de Marokkanen en Molukkers uit elkaar te houden.

Tijdens Oud en Nieuw braken er opnieuw rellen uit, waarna de politie nog dagenlang in de wijk aanwezig was. Een noodverordening werd omgezet in een samenscholingsverbod dat de eerste helft van 2010 gold. In de daaropvolgende jaren was het bij tijd en wijle onrustig in Terweijde.

Na de arrestaties van de kopstukken van de jeugdbende is het aantal inbraken gedaald, zegt de politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl