Knikkers Anne Frank opgedoken
Bijna zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog is speelgoed van Anne Frank opgedoken. Het Anne Frank Huis maakte vandaag bekend dat Toosje Kupers, het vroegere buurmeisje van de familie Frank, enige tijd geleden een blik met knikkers van Anne heeft geschonken. Toosje kreeg het speelgoed van Anne toen de familie Frank moest onderduiken.
"Het waren voor mij toch maar gewoon een paar knikkers", vertelt de 83-jarige Kupers. Tientallen jaren stonden ze bij haar in een kast. Alleen voor de kleinkinderen werden ze er soms uitgehaald. Nooit had ze gedacht dat ze voor het Anne Frank Huis zo waardevol zouden zijn.
"Droom die uitkomt"
Conservator Teresien da Silva zegt: "Het is voor ons een droom die uitkomt. We hadden al wel foto's van een spelende Anne op het Merwedeplein, maar dat we nu het originele knikkerblik van Anne hebben is echt fantastisch!" Volgens haar is dit het eerste tastbare bewijs dat Anne voor 1942 onbezorgd buiten kon spelen.
Aan het begin van de oorlog deelden de families Frank en Kupers een portiek aan het Merwedeplein in Amsterdam. Op het enige bekende bewegende beeld van Anne zijn Toosje en haar familie ook te zien, hangend uit het raam om een glimp op te vangen van een vertrekkend bruidspaar.
Verhuizing
De families hadden een goede band. Vóór de verhuizing naar het Achterhuis aan de Prinsengracht bracht de familie Frank dierbare spullen naar de buren, waaronder de knikkers.
Na de oorlog keerde vader Otto Frank terug naar het Merwedeplein. "Hij moest ons vertellen dat Margot en Anne er niet meer waren. Dat vond ik heel erg", zegt Kupers.
De knikkers van Anne bleven achter. Ze zijn te zien op de tentoonstellingDe Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen in de Kunsthal in Rotterdam, die de koning morgen zal openen. Tegelijk met de knikkers stond Kupers ook een theeserviesje en een boek van Anne af.
- liveblog
Ziekenhuisbaas niet verheugd om versoepelingen • 'Brandstichters teststraat Urk werden betaald'
Het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van dinsdag 20 april.
Winkels rekenen op versoepeling: 'Eindelijk af van winkelen op afspraak'
Het advies aan klanten wordt om alleen te komen. Bij meer winkels komt er personeel bij de deur te staan.
Tjeenk Willink ontvangt fractieleiders, BBB wil platteland niet volbouwen
Gisteren zei de informateur dat de fracties het eerst eens moeten worden over belangrijke onderwerpen die moeten worden opgelost.