NOS NieuwsAangepast

Nieuw werk Brancusi ontdekt

Het is de droom van iedere kunstverzamelaar: voor relatief weinig geld een onbekend werk kopen dat uiteindelijk van een wereldberoemde kunstenaar blijkt. Een Franse particuliere verzamelaar kocht voor een klein bedrag een beeldje van een kinderhoofdje op een veiling.

De vooraanstaande expert Teja Bach onderzocht het beeldje grondig en identificeerde het als een origineel kunstwerk van de wereldberoemde Roemeense beeldhouwer Constantin Brancusi (1876-1957). Het gaat om een nieuwe versie van L' Enfant endormie (Het slapende kind, 1906-1907).

De waarde van het beeld wordt geschat op zeker 1 miljoen euro. Het hoogste bedrag dat ooit voor een Brancusi betaald is, is 29 miljoen euro.

Sleutelwerk

Brancusi is vooral bekend om zijn eenvoudige, geometrische vormen. L' Enfant endormie is een vroeg werk in de impressionistische, weelderige stijl van Auguste Rodin en Medardo Rosso. Het is een natuurgetrouw werk, dat een startpunt is in Brancusi's ontwikkeling naar abstracter werk als La Muse endormie (rond 1910) en zijn latere wereldberoemde ei-vormen.

Brancusi maakte vaak meer versies van een thema. Hij gebruikte dan verschillende materialen, zoals gips, marmer of brons. Dit beeldhouwwerk is afwijkend doordat Brancusi het gips beschilderde, waardoor het de uitstraling van brons heeft.

Het is erg moeilijk een dergelijk werk als een Brancusi te identificeren. Bij de vroegere, natuurgetrouwe werken van Brancusi is het risico op een vervalsing groter. De latere abstracte en gladde sculpturen zijn moeilijker na te maken.

Zeldzaam

De ontdekking van nieuw werk van Brancusi is zeldzaam. Vijftien jaar geleden werd een nieuwe versie van La Muse endormie ontdekt, die in 2004 voor het eerst getoond werd in het Guggenheim Museum. Ook in 1985 werd een nieuw werk ontdekt.

Volgens conservatoren is de kans klein dat er meer onbekende werken van Brancusi zullen worden ontdekt. Het werk van Brancusi staat in musea als het Centre Pompidou in Parijs, The Art Institute in Chicago en het Britse Tate Museum.

In Nederland is een ei-scuptuur van Brancusi in bezit van het Kröller-Müller Museum in Otterlo.

Te zien in Nederland

Het nieuw ontdekte beeld is vanaf 8 februari te zien op een tentoonstelling in het museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam over de beeldhouwers Brancusi, Rossi en Man Ray.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl