NOS NieuwsAangepast

Flink meer puberstudenten op universiteiten

Het aantal studenten onder de 18 op universiteiten is de afgelopen jaren flink gestegen. Waren het er in 2003 nog 1126, tien jaar later is dat aantal meer dan verdubbeld tot 2335 studenten. Dat blijkt uit cijfers van de vereniging van universiteiten (VSNU). Die heeft dat uitgezocht op verzoek van NOS op 3.

Een van die piepjonge studenten is Gudrun van Kruining. Ze is 16 en studeert elektrotechniek aan de TU Delft. Ze denkt zelf dat er meer minderjarigen op de universiteit zitten omdat basisscholen makkelijker een jaar (of meerdere jaren) over laten slaan.

"Op de basisschool bleek dat ik alles wat ik moest leren al wist", vertelt Gudrun, die het niet vervelend vindt dat ze jonger is dan haar medestudenten. "Soms vragen mensen hoe oud ik ben, en dan zeggen ze 'wow, 16, zo jong lijk je helemaal niet'.

En sinds begin dit jaar is er nog wel een probleem bijgekomen. "Sinds de alcoholleeftijd omhoog is gegaan, merk je het wel. Mag je op sommige plekken opeens geen alcohol meer. Maar ik red me wel hoor, tussen de meerderjarige studenten."

DE CIJFERS

De cijfers zijn van 1 oktober, toen alle inschrijvingen op een rij zijn gezet. Ieder jaar groeit het aantal minderjarigen op de universiteiten. Een verklaring daarvoor heeft de VSNU niet. "Je ziet wel dat het aantal studenten in vergelijking met tien jaar geleden sowieso is gestegen", zegt voorzitter Karl Dittrich van de VSNU.

Maar die stijging is een stuk minder groot. In 2003 waren er in totaal zo'n 180.000 studenten op universiteiten. In 2013 hebben zich zo'n 248.000 studenten aangemeld. Van alle bachelorstudenten op universiteiten is ruim vijf procent jonger dan 18. In 2003 was dat nog ruim drie procent.

Universiteit Utrecht is kampioen puberstudenten | Create Infographics

Wat studeren die dan?

De puberstudenten doen vooral exacte studies zoals techniek en economie. Op de universiteit van Utrecht zitten de meeste minderjarige studenten, 310. Volgens een woordvoerder is dat deels te verklaren omdat de Universiteit Utrecht sowieso de grootste universiteit is.

Op de Technische Universiteit in Delft zitten zelfs drie 15-jarigen. De VSNU denkt dat dit "whizzkids" zijn. Ook op de Rijksuniversiteit Groningen en de Vrije Universiteit in Amsterdam zit een 15-jarige. Van alle jonge studenten komen er 176 uit het buitenland. 2159 studenten komen uit Nederland.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl