NOS NieuwsAangepast

Erfenis Mandela: 3 miljoen euro

Nelson Mandela heeft ongeveer drie miljoen euro nagelaten. Dat blijkt uit zijn testament dat werd voorgelezen in Johannesburg. Het vermogen van Mandela bestaat uit onder meer een huis in Johannesburg, een huis in de Oost-Kaap en inkomsten van film- en boekrechten, zoals die van zijn autobiografie Long Walk to Freedom.

Mandela verdeelt het geld onder zijn drie (ex)-vrouwen, ruim dertig kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Een groot deel van zijn nalatenschap gaat naar het trustfonds van de familie. Daarnaast krijgt ook ieder familielid een bepaald bedrag. Oud-werknemers van Mandela krijgen ieder ongeveer 3000 euro. Ook het ANC, Mandela's politieke partij, krijgt een deel van de erfenis.

Onenigheid

Graça Machel en Mandela waren getrouwd in gemeenschap van goederen. Zij heeft dus recht op de helft van het nalatenschap. Familieleden hebben negentig dagen de tijd om bezwaar te maken tegen de verdeling.

Al voor zijn dood ontstond er onenigheid over wie er een deel zou krijgen van de erfenis. Daarnaast blijft de vraag wie Mandela's rol als familiehoofd overneemt. Toen Mandela nog in het ziekenhuis lag, klaagden zijn dochters Zindzi en Zenani de beheerders van de erfenis aan, wegens een conflict over het bestuur van Mandela's bedrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl