NOS NieuwsAangepast

Oeuvreprijs voor Youp van 't Hek

Youp van 't Hek heeft de Edison Oeuvreprijs Kleinkunst gekregen. De prijs wordt alleen incidenteel uitgereikt bij bijzondere gelegenheden en gaat naar Van 't Hek vanwege zijn enorme oeuvre en zijn verdiensten voor de Nederlandse muziek.

De cabaretier krijgt de prijs nu vanwege zijn zestigste verjaardag, zijn dertigste album en de 200ste keer dat hij in theater Carré staat met een voorstelling. Het is ook de vijfde keer dat hij een Edison ontvangt.

Carrière

In 1973 richtte Van 't Hek het gezelschap Cabaret NAR op, later ging hij solo verder. Hij maakte veel soloprogramma's en zeven oudejaarsconferences. Ook is hij columnist voor NRC Handelsblad en schrijft hij boeken.

De Edison werd uitgereikt op 3FM tijdens de ochtendshow van dj Giel Beelen. Van 't Hek reageerde verbaasd en zei dat hij enorm ontroerd was.

Beeldje kapot

"Ik werd er door overvallen. Ik heb thuis vier Edisons staan waarvan er eentje meteen van zijn sokkel brak en dat deed deze gelukkig ook. Ze worden dus nog steeds heel slecht op hun sokkeltje gelijmd", zei Van 't Hek. Hij denkt zelf dat hij de oeuvreprijs krijgt omdat hij mensen een leuke avond probeert te bezorgen, "en dat doe ik al vrij lang".

Van 't Hek is bezig met een volgende oudejaarsconference en heeft plannen voor een nieuw programma. "Voorlopig ben ik nog wel vier, vijf jaar bezig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl