NOS SportAangepast

Titel Stybar, Van der Haar zesde

De Tsjech Zdenek Stybar heeft in Hoogerheide voor de derde keer de wereldtitel bij het veldrijden veroverd. Hij reed in de laatste ronde weg bij de Belg Sven Nys die tweede werd. Lars van der Haar lag lang op koers voor brons, maar werd zesde.

De start van Van der Haar was goed. Hij ging als tweede de eerste bocht door, maar duikelde even later over de voor hem gevallen Tsjech Martin Bina heen, krabbelde rap weer op, maar moest vol aan de bak om Nys, Stybar en de Fransman Francis Mourey te achterhalen.

De tweevoudig wereldkampioenen Nys en Stybar hielden het tempo hoog, te hoog voor Mourey, die voorin moest lossen. Van der Haar kon wel aanklampen, maar de winnaar van de wereldbeker moest op de modderige stroken de Belg en de Tsjech telkens laten gaan.

Toen Van der Haar voorin definitief was afgehaakt, begon het gepoker tussen Nys en Stybar. De Belg liet de Tsjech al het werk doen, maar gaf wel ineens vol gas toen die een stuurfout maakte. De taaie Stybar vond zijn wiel en hij weigerde op zijn beurt de leiding over te nemen.

Manoeuvre

Beiden gingen een keer onderuit, waarna Stybar in de slotronde op het oog iets te vroeg van de fiets ging. Door die manoeuvre dwong hij de Belg ook af te stappen en lopend sloeg Stybar een gaatje dat hij tot de finish vast kon houden.

De moegestreden Van der Haar kreeg nog eens pech, moest lang wachten tot hij bij een materiaalpost kwam, werd door drie Belgen gepasseerd en eindigde uiteindelijk als zesde.

Lang getwijfeld

Stybar meldde zich donderdag pas aan als deelnemer. De 29-jarige Tsjech, wereldkampioen in 2010 en 2011, legt zich tegenwoordig vooral toe op wegwedstrijden en zijn voorbereiding op het WK had weinig om het lijf. Hij reed wat kleinere crossen, maar ook een wereldbekerwedstrijd op Tweede Kerstdag, in Heusden. Na verkenning van het parkoers in Hoogerheide besloot hij toch de gok te wagen. En die gok pakte goed uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl