In het Amerikaanse plaatsje Punxsutawney heeft de beroemde bosmarmot Phil aangegeven dat de winter nog zeker zes weken zal duren in de Verenigde Staten.

Vandaag wordt Groundhog Day in de VS gevierd. De bekendste viering is in Punxsutawney, 100 kilometer ten noordoosten van de stad Pittsburgh.

Volgens de feestelijke traditie kan groundhog Phil het einde van de winter voorspellen dankzij zijn schaduw. Als hij die ziet, dan keert hij terug naar zijn hol en duurt de winter nog zes weken. Ziet de bosmarmot zijn schaduw niet, dan blijft hij buiten en is het snel gedaan met koning winter.

Gobbler's Knob

In feite bepaalt een klein clubje mensen in Punxsutawney wat de uitkomst is. Ze doen dat traditioneel op een heuveltje, Gobbler's Knob genaamd.

De geschiedenis van de voorspellende marmot gaat terug tot 1887. Sindsdien heeft Phil 101 keer zijn schaduw gezien en 17 keer niet. Meer gegevens over de bevindingen van Phil's voorgangers zijn niet bekend.

Van Phil de bosmarmot van Punxsutawney is in 1993 een film gemaakt.

Bittere kou

Groundhog Day is dit jaar gehouden tijdens een bittere koude periode in de VS. Amerikaanse weerkundigen zijn niet onder de indruk van de voorspellingen van de beroemde bosmarmot. Zij hebben de afgelopen jaren vergeleken met de harde weercijfers en constateren dat het dier geen verstand van het weer heeft.

STER reclame