NOS NieuwsAangepast

Doekle Terpstra echte bestuurder

Doekle Terpstra is een bestuurder in hart en nieren. Na verschillende bestuursfuncties binnen de vakcentrale CNV en de schaatsbond KNSB werd hij in 2010 bestuursvoorzitter bij Hogeschool Inholland. Daar vertrekt hij nu omdat zijn contract afloopt.

Na een opleiding aan de Christelijke Sociale Academie in Kampen ging Terpstra aan de slag bij het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV). Eerst als districtsbestuurder en districtscoördinator bij de Industrie- en Voedingsbond CNV. In 1989 trad hij toe tot het dagelijks bestuur met de cao-coördinatie in zijn portefeuille en in 1993 werd hij benoemd tot voorzitter.

Voorzitter Vakcentrale

Een jaar later aanvaardde hij het voorzitterschap van de CNV Bedrijvenbond en na een jaar durend vice-voorzitterschap werd hij in 1999 benoemd tot voorzitter van de Vakcentrale CNV.

Naast zijn werk als voorzitter van de vakcentrale was Terpstra tussen 2005 en 2010 voorzitter van de HBO-raad. Ook was hij jarenlang voorzitter van de Raad van Toezicht van de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle. Die hogeschool was ontstaan uit een samenvoeging van de Sociale Academie en de Academie voor Journalistiek. Ook was hij lid van de Sociaal-Economische Raad.

Icedome

In 2009 stapte Terpstra van het CNV over naar de Koninklijke Nederlandse Schaatsenrijdersbond (KNSB) waar hij werd aangesteld als bondsvoorzitter. Tijdens zijn voorzitterschap moest een besluit worden genomen over een nieuwe schaatshal. De KNSB koos voor Almere en dat viel bij de rijders niet goed. Terpstra kreeg vooral van de schaatsers Sven Kramer en Jochem Uytdehaage veel kritiek.

De positie van Terpstra kwam vooral onder druk te staan door het uitlekken van e-mailverkeer over de keuze voor Icedome Almere als topsportlocatie. Uit de e-mails zou blijken dat Terpstra had aangestuurd op de keuze voor Almere.

Hoewel de ledenraad unaniem vertrouwen in hem uitsprak besloot hij op te stappen omdat de sporters geen vertrouwen meer in hem hadden.

Kwaliteit

Terpstra werd eind 2010 gevraagd als bestuursvoorzitter van de Hogeschool Inholland. Hij kreeg als taak de kwaliteit van de onderwijsinstelling op te krikken.

De hogeschool raakte enkele maanden voor zijn aantreden in opspraak wegens het ten onrechte uitgeven van diploma's. Terpstra zou maar 1 jaar bij Inholland blijven, maar in 2012 werd besloten zijn aanstelling met 2 jaar te verlengen. Om Terpstra zover te krijgen ondertekenden zo'n 600 werknemers de petitie Doekle moet blijven.

Onder zijn leiding vonden twee ingrijpende bezuinigingsrondes plaats bij Inholland.

Terpstra weet nog niet wat zijn volgende baan wordt. "Ik heb geen idee wat ik ga doen. Laat de volgende professionele crisis maar komen", zei hij tegen persbureau ANP.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl