NOS NieuwsAangepast

Zeven mensen in grafkelders

In de twee middeleeuwse grafkelders die gisteren in Utrecht zijn ontdekt liggen in ieder geval zeven mensen begraven, onder wie een vrouw met een ongeboren kind. De muren van de kelders zijn beschilderd en bepleisterd met kruismotieven.

De kelders uit de 14de of 15de eeuw lagen vroeger in een kloostergang onder het Janskerkhof. Op die plek stond tussen 1246 en 1579 een Minderbroederklooster. De straat erachter heet dan ook De Minrebroederstraat.

Janskerkhof

Het is volgens de stadsarcheoloog voor het eerst dat dergelijke kelders in Utrecht in een voormalig kloostercomplex zijn aangetroffen. Vergelijkbare grafkelders uit de middeleeuwse stad zijn wel gevonden onder Utrechtse kerken als de Domkerk en de Pieterskerk.

Op het Janskerkhof werden nooit eerder grafkelders gevonden. Op het voormalig kerkhof zijn wel vaker menselijke resten gevonden die vermoedelijk uit de gewone graven afkomstig zijn. In 2000 werden bij de aanleg van een busbaan vele tientallen geraamtes opgegraven van mensen die er eeuwen geleden waren begraven.

Verbouwing

De kelders met de graven werden gevonden tijdens de verbouwing van panden van de universiteit aan het Janskerkhof. In september 2013 werd er ook al een schedel gevonden. De universiteit maakt van de panden een onderwijscentrum voor de rechtenfaculteit. De gemeente gaat met de universiteit in gesprek om de bijzondere kelders toegankelijk te maken voor het publiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl