NOS NieuwsAangepast

Geen plicht bijstandsmoeders

Bijstandsmoeders met jonge kinderen hoeven niet te solliciteren. De regeringspartijen hebben daarover overeenstemming bereikt met SGP, ChristenUnie en D66. SGP-leider Van der Staaij bracht dat nieuws naar buiten in een debat van het Nederlands Dagblad en het werd later door anderen bevestigd.

Staatssecretaris Klijnsma wil de regels voor de bijstand aanscherpen en een van de onderdelen daarvan is de verplichting voor jonge moeders om te solliciteren. SGP en ChristenUnie zijn daar fel op tegen. In het overleg tussen coalitie en de drie oppositiepartijen is nu afgesproken dat alleenstaande ouders met kinderen tot vijf jaar niet hoeven te solliciteren.

'Geven en nemen'

"Dat is voor ons belangrijk. Deze ouders moeten ervoor kunnen kiezen om hun kinderen te verzorgen", zei Van der Staaij. Volgens Van der Staaij was het een lastig punt in de onderhandelingen, maar hebben de andere partijen water bij de wijn gedaan.

D66-leider Pechtold, die juist voor de sollicitatieplicht is, zei dat het "in deze bijzondere constructie" nu eenmaal een kwestie van geven en nemen is.

Over allerlei andere onderdelen van de plannen van Klijnsma wordt nog gepraat. Het overleg gaat volgende week verder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl