NOS NieuwsAangepast

"Hogere accijns nekt grenspomp"

De tankstations in de grensregio zuchten onder de recente accijnsverhoging op brandstof, waarschuwt brancheorganisatie Bovag.

In Enschede heeft de eigenaar van een Avia-tankstation aangekondigd er nog voor de zomer mee te stoppen. Andere pomphouders zijn ook niet ver meer van dat punt vandaan, zegt Bovag-directeur Koos Burgman.

Leefbaarheid

Uit onderzoek van de organisatie blijkt dat accijns- en btw-verhogingen grote invloed hebben op de leefbaarheid van de grensregio. "Er ontstaan spookdorpen langs de ruim 1000 kilometer lange grens", zegt Burgman. "Dat komt doordat het prijsverschil met België en Duitsland voor brandstoffen, tabak en alcohol steeds verder oploopt."

De pompen staan vlak bij de grens bijna droog, zegt de Bovag. In Valkenswaard, twee kilometer van de Belgische grens, is sinds begin dit jaar maar liefst 45 procent minder LPG getankt en 38 procent minder diesel, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Ook in Eindhoven, op 30 kilometer van de grens, merken ze de gevolgen. De verkoop van diesel ging met een kwart achteruit en van benzine met 12 procent. Aan de oostgrens in Aalten kennen pomphouders vergelijkbare cijfers: de benzineverkoop zakte met 20 procent, die van diesel met 35 procent en van LPG met 29 procent.

Extra rente

Door de malaise kloppen ook banken bij de pomphouders aan. In Zeeuws-Vlaanderen heeft een bank de rente over de uitstaande leningen van pomphouders verhoogd, omdat de pomphouders als een verhoogd risico worden gezien. Daarom moeten ze 0,3 procent extra rente betalen.

De Bovag hoopt dat de eerste resultaten van het onderzoek politici, zowel op lokaal als op landelijk niveau, aanzetten om de accijnsmaatregel nog eens tegen het licht te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl