NOS NieuwsAangepast

EVT mag blijven varen

De veerdienst van Eigen Veer Terschelling (EVT) mag blijven varen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald.

Vorige maand oordeelde een rechter nog dat EVT de veerdienst tussen Harlingen en Terschelling moest stopzetten. De veerdienst werd door staatssecretaris Mansveld gezien als bedreiging voor rederij Doeksen, waarmee de staat een contract heeft. Ze had de rechter daarom gevraagd in te grijpen.

Doeksen dreigde de vaarverbinding tussen Terschelling en het vasteland stil te leggen omdat het bedrijf te veel last had van concurrentie. Mansveld wilde dat Doeksen vanaf 1 februari als enige naar het eiland zou mogen varen. De rechtbank gaf haar gelijk, omdat de veerdienst naar Terschelling werd gezien als zwaarwegend maatschappelijk belang.

Vraagtekens

Het gerechtshof haalt nu alsnog een streep door het besluit van de staatssecretaris. Volgens de rechters is er niet voldoende gezocht naar andere oplossingen en is EVT niet betrokken bij het zoeken naar alternatieven. Dat had wel gemoeten.

Ook zegt het hof dat er "veel vraagtekens blijven bestaan" bij cijfers die Doeksen tijdens de zitting heeft gepresenteerd.

Het ministerie laat weten dat Staatssecretaris Mansveld de uitspraak gaat bestuderen.

Niet rond

Volgens Marc Kuijper, advocaat van EVT, is de zaak met deze uitspraak nog niet rond.

"Er kunnen nu drie situaties ontstaan: de concessie kan van de baan, waardoor vrijemarktwerking ontstaat. Ook kan de concessie in concurrentie worden uitgegeven, zodat EVT kan meedingen. De derde mogelijkheid is dat de concessie zomaar voor 15 jaar aan Doeksen wordt gegund", zegt hij in het Radio 1 Journaal.

Teleurstelling

De teleurstelling bij rederij Doeksen is groot, zegt directeur Paul Melles. "Deze uitspraak staat haaks op het vonnis van de voorzieningenrechter. We zijn een beetje terug bij af."

Melles begrijpt weinig van de vraagtekens die het hof plaatst bij de cijfers die Doeksen presenteerde tijdens de zitting.

"Wij hebben onze cijfers laten valideren door onze eigen accountant en door een onafhankelijke accountant die was aangesteld door het Rijk. Er is wel degelijk een causaal verband vastgesteld tussen het omzetverlies dat wij in de zomer lijden en de komst van een grotere boot van EVT."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl