NOS NieuwsAangepast

Schultz: licht snelweg blijft uit

Het licht langs de snelwegen gaat niet weer de hele nacht aan. Wel komt er een systeem waarmee Rijkswaterstaat zelf de verlichting langs de snelweg aan kan doen, zei minister Schultz in de Tweede Kamer.

Op de helft van de snelwegen waar 's avonds laat het licht uitgaat, kan Rijkswaterstaat de verlichting niet centraal bedienen. Aannemers moeten het licht handmatig ter plekke inschakelen als er wegwerkzaamheden plaatsvinden of er een ongeluk is gebeurd. Dat kost nu jaarlijks 2 miljoen euro.

Het aanleggen van een systeem waarmee de lantaarnpalen op afstand geschakeld kunnen worden, kost 8 ton. Volgens Schultz kan pas in 2020 600.000 euro per jaar bezuinigd worden met het 's nachts uitschakelen van het licht.

Lariekoek

Kamerlid Sander de Rouwe van het CDA is niet tevreden over plan van de minister. Hij noemt de 6 ton aan bezuinigingen "pietepeuterig". Zijn collega De Graaf van de PVV overweegt in een volgend overleg een motie in te dienen. "Dit hele circus is lariekoek", zei hij.

Veiligheid

Op het uitschakelen van de verlichting kwam veel kritiek omdat het ten koste zou gaan van de verkeersveiligheid. Later bleek dat de kans op ongelukken mogelijk groter is dan Rijkswaterstaat had verwacht. Daarom besloot minister Schultz dat de lampen pas om 23.00 uur uitgaan in plaats van 21.00 uur.

Volgens Rijkswaterstaat zijn er niet meer ongelukken gebeurd sinds de verlichting 's avonds en 's nachts uitgaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl