NOS NieuwsAangepast

Drie vrouwen op Zeeuwse SGP-lijst

De SGP in Vlissingen gaat met drie vrouwelijke kandidaten de gemeenteraadsverkiezingen in. De vrouwen staan op plaats één, zeven en negen. In Vlissingen zijn twaalf SGP'ers verkiesbaar.

Vorig jaar werd al bekend dat Lilian Janse lijsttrekker zou worden voor de Vlissingse SGP. Dat was een primeur. De streng-christelijke SGP liet tot dan toe alleen mannen toe in politieke functies.

De plaatselijke SGP-voorzitter had nu ook liever alleen mannen op de kieslijst gezien, maar naar eigen zeggen moest hij de vrouwen wel een plek geven. "De mannen nemen hun verantwoordelijkheid niet", zegt voorzitter Van der Weele tegen Omroep Zeeland. "Ik heb 46 mannen gevraagd. Maar die willen niet. Iedereen is druk."

"Veel moeite"

Van der Weele wilde hoe dan ook een lijst met twaalf kandidaten indienen. "Met veel moeite is dat gelukt", zegt hij. De SGP in Vlissingen heeft nu geen raadszetels.

Het vrouwenstandpunt van de SGP is al tijden onderwerp van discussie. Na een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in 2012 moet de streng-christelijke partij vrouwen toelaten. Het partijbestuur heeft daarna met tegenzin het statuut veranderd, maar vindt nog steeds dat politiek een mannenzaak is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl