NOS NieuwsAangepast

"Kosten creditcard veel te hoog"

Winkeliers ergeren zich al jarenlang aan de hoge kosten voor het gebruik van creditcards. De Tweede Kamer is het met hun kritiek eens en bespreekt vandaag een plan van de Europese Commissie om de kosten die creditcardmaatschappijen in rekening brengen, aan banden te leggen.

Wie in een kledingzaak bijvoorbeeld een pak koopt van 500 euro en met een creditcard betaalt, bezorgt de winkelier extra kosten die kunnen oplopen tot 15 euro. "Vaak gaat het om een bepaald percentage", zegt Rick Moorman, die een mannenmodezaak heeft in Amsterdam. "Betalen met de pinpas is gewoon vele malen goedkoper. Een pintransactie kost 21 cent. Het verschil komt door de macht van de creditcardmaatschappijen".

Dominant

Detailhandel Nederland roept de politiek op om een einde te maken aan de dominante positie van creditcardmaatschappijen als MasterCard en Visa. "Het belangrijkste winstpunt van het voorstel van Brussel is dat de torenhoge tarieven aan banden worden gelegd. Een klant die met de creditcard betaalt, kost de winkelier wel 40 keer meer dan een klant die pint", zegt Tom Ponjee van de brancheorganisatie.

"Brussel wil dat dat de kosten die in rekening worden gebracht, worden beperkt tot ongeveer 0,3 procent van het aankoopbedrag. Dit leidt tot lagere kosten voor de winkelier en indirect voor de klant. Want de meeste winkeliers zullen uiteindelijk de kosten van die creditcard doorberekenen".

Misstanden

De creditcardmaatschappijen rekenen al 20 jaar te hoge kosten. "De creditcardmaatschappijen, die in handen zijn van banken, hebben er geen enkel belang bij om zelf de tarieven te verlagen. "Zoals zo vaak in de financiële wereld zal de overheid moeten ingrijpen", aldus Ponjee.

Overigens betaalt in Nederland nog amper twee procent van de consumenten regelmatig met een creditcard, maar de winkeliers zijn bang dat dat percentage snel oploopt: "In de VS betaalt de helft van de mensen met een creditcard. Dat zouden wij hier bepaald niet toejuichen."

Vrije keuze

David Dechamps van MasterCard Benelux ontkent dat de tarieven van creditcards belachelijk hoog zijn. "Wij bieden eigenlijk twee verschillende producten aan. Aan de ene kant een betaalpas die overal wordt geaccepteerd, op de andere kant een creditcard. Daarmee kunnen mensen vandaag een aankoop doen, en wordt het bedrag - renteloos - een paar weken later van de rekening afgeschreven. En mensen zijn dan ook aanvullend verzekerd. Als een consument op internet shopt, en als goederen dan niet worden geleverd, zijn zij voor de schade gedekt. Dat zijn diensten met toegevoegde waarde die ook kosten met zich meebrengen".

Het gebruik van een creditcard door klanten levert veel winkeliers gewoon meer omzet op, zegt Dechamps.

Hij zou het onverstandig vinden als Brussel ingrijpt. "De marktomstandigheden in de diverse landen zijn daarvoor ook te verschillend, dus dat lijkt me niet eenvoudig. Daarbij zijn wij bereid tot overleg met de winkeliers. Trouwens, zowel winkeliers als klanten hebben gewoon een vrije keuze hoor: ze kunnen zelf beslissen een creditcard te gebruiken. Als ze het te duur vinden, nou, dan niet".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl