NOS NieuwsAangepast

Frans Weekers stapt op

Staatssecretaris Weekers is gisteravond kort na 23.30 uur afgetreden. Na een debat over de problemen met huur- en zorgtoeslagen bij de Belastingdienst zei hij in de Tweede Kamer dat hij opstapt. "Ik heb niet het gevoel dat ik breed draagvlak heb in de Kamer". Weekers biedt vandaag zijn ontslag aan bij de koning.

Er dreigde een motie van wantrouwen, die de steun zou krijgen van de voltallige oppositie. De ChristenUnie en de SGP, die vorig jaar mei na een debat over de Bulgarenfraude een motie van wantrouwen tegen Weekers niet steunden, leken dat nu wel te gaan doen. Ook D66, PVV, SP, CDA, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en 50Plus wilden een motie van wantrouwen steunen.

Fouten van Belastingdienst

Door fouten van de Belastingdienst kregen tienduizenden mensen ten onrechte geen toeslagen. De oppositiepartijen vonden Weekers' antwoorden over de fouten onvoldoende. Ook hadden ze er geen vertrouwen meer in dat Weekers het hele proces nog in goede banen kon leiden. De coalitie steunde Weekers wel.

De PvdA stelde voor dat Weekers de Tweede Kamer iedere week met een brief de Kamer op de hoogte zou houden van de gang van zaken bij de Belastingdienst. De oppositie legde dit uit als het onder curatele stellen van de VVD-staatssecretaris.

Antwoord schuldig

Weekers zei pas afgelopen weekend door ambtenaren op de hoogte te zijn gesteld van de problemen. De Kamer vroeg hoeveel mensen hun toeslag nog niet hadden ontvangen. Daarop moest Weekers het antwoord schuldig blijven.

Ook kwam hij er tijdens het debat achter dat hij brieven had ondertekend die tot gevolg hadden dat toeslagen te snel werden stopgezet. Verder speelde mee dat hij vorige week voor de NOS had gezegd dat mensen door hun eigen schuld geen toeslagen hadden gekregen.

Oppositie

Naar verluidt heeft D66-leider Pechtold VVD-fractievoorzitter Zijlstra gisteravond tijdens het debat gebeld om te zeggen dat de positie van Weekers voor D66, ChristenUnie en SGP onhoudbaar was geworden. Daarna zou Weekers hebben besloten om te vertrekken. D66, ChristenUnie en SGP overleggen geregeld met de coalitie, omdat VVD en PvdA samen geen meerderheid hebben in de Eerste Kamer. Met die drie partijen erbij hebben ze die wel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl