NOS NieuwsAangepast

Die Niederländer kommen!

De rechtenfaculteit van de Humboldt Universiteit van Berlijn | Wikipedia

Nederlandse studenten leken altijd moeilijk te porren voor een studie in Duitsland. Terwijl er andersom ongeveer 25.000 Duitsers in de Nederlandse collegebanken te vinden zijn. Maar daar lijkt verandering in te komen. Want in 2013 is een recordaantal studenten naar Duitsland vertrokken voor hun studie.

In totaal studeren er nu 1905 Nederlanders in Duitsland. En dat is ruim 20 procent meer dan in het jaar daarvoor. Rick Tazelaar (23) is zo'n pionier. Hij heeft gekozen om zijn master Geschiedenis en Politiek van de 20e eeuw te doen in het Oost-Duitse Jena.

"Ik ben nog vrij uniek in mijn soort hier", vertelt hij. "Ook al lopen er veel internationale studenten, Nederlanders ben ik nog niet tegengekomen". Hij had ook naar Berlijn kunnen gaan, maar de opleiding is hier kwalitatief beter en veel kleiner. "Ik zit maar met 14 studenten op de opleiding, in Berlijn hadden dat er gemakkelijk 40 kunnen zijn".

Studenten bij de universiteit van Jena | Friedrich-Schiller-Universität Jena © FSU/Kasper

Oost-Duitsland

Jennifer Steetskamp van de Duitslanddesk is blij met de toename. De Duitslanddesk zet studeren in Duitsland in de spotlights. Met dit artikel over Oost-Duitsland proberen ze Nederlanders ook eens verder te laten kijken dan hun neus lang is - verder dan het populaire Berlijn of een van de bekende West-Duitse steden.

Want Oost-Duitse universiteiten zijn een stuk minder in trek. Dat komt doordat het cliché van saai, grijs en grauw nog steeds bestaat over Oost-Duitsland.

Goedkoop!

Maar Oost-Duitsland heeft veel te bieden. De universiteiten zijn vaak een stuk minder massaal en hebben minder strenge toelatingseisen. Terwijl de kwaliteit vaak even goed of beter is. En daarnaast - niet onbelangrijk - is het leven er nog goedkoop.

Je hoeft niet bang te zijn voor de Duitse taal, zegt Elyze Zomer (26). "Ik was zelfs gezakt voor m'n Duits op het vwo, maar heb uiteindelijk een groot deel van mijn master in Leipzig gedaan."

Een groot voordeel van Leipzig vindt ze dat het zo goedkoop is. "Echt ongekend! Een kamer in hartje centrum is hier onder de 200 euro".

Door: Simone

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl