NOS NieuwsAangepast

Geen steun voor alimentatieplan

De Tweede Kamer zal een voorstel om de partneralimentatie te beperken tot vijf jaar niet steunen. Ex-PVV-Kamerlid Bontes had daarvoor een initiatiefwet ingediend. Hij vindt het niet meer van deze tijd om iemand na een echtscheiding twaalf jaar alimentatie te laten betalen. Volgens hem is die periode veel te lang.

Een Kamermeerderheid is het wel eens met het uitgangspunt van Bontes. VVD, PvdA en D66 hebben zelf ook plannen om de alimentatie te versoberen en in principe niet langer alimentatie te laten betalen dan vijf jaar. Maar deze en andere partijen vinden het voorstel van Bontes te star en willen dat er meer uitzonderingen worden aangebracht.

Streng

Volgens de Kamermeerderheid is Bontes bijvoorbeeld te streng voor mensen die tientallen jaren getrouwd zijn en dan uit elkaar gaan. Als een van de partners nooit heeft gewerkt en dan op relatief hoge leeftijd maar vijf jaar alimentatie krijgt, kan dat onrechtvaardig uitpakken, zegt de meerderheid.

De Kamer vindt ook dat Bontes te weinig oog heeft voor gezinnen met jonge kinderen en dat het overgangsrecht niet goed is geregeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl