NOS NieuwsAangepast

"Veiligheid gaswinning is illusie"

Onafhankelijke deskundigen waarschuwen dat Groningen niet veiliger wordt door de maatregelen van minister Kamp.

Het kabinet besloot eerder deze maand de gaswinning in het meest kwetsbare gebied rond Loppersum met 80 procent terug te brengen en de gasproductie in de rest van Groningen op peil te houden. De NOS sprak met drie onafhankelijke deskundigen over het kabinetsbesluit en die vinden dat onverantwoord.

Deskundigen

Adriaan Houtenbos, oud-ingenieur van de NAM; Peter van der Gaag, onafhankelijk geoloog en de Belgische professor geo-dynamica Manuel Sintubin van de Universiteit van Leuven volgen de discussies over de gaswinning op de voet. Zij hebben inmiddels de belangrijkste onderzoeken bestudeerd.

Teveel risico's

Er worden teveel risico's genomen als de gaswinning volgens plan wordt uitgevoerd, zegt Houtenbos. De oud-NAM-ingenieur onderzoekt of theorieën over bodemdaling en gaswinning overeenkomen met de praktijk. Zijn ervaring is dat dat zelden het geval is. Alle modellen blijken in de praktijk te falen.

"Als we doorgaan met gaswinnen, hebben we de veiligheid ondergeschikt gemaakt aan de gascontracten. En het moet andersom: produceren als het veilig kan. We laten toch ook geen fabrieken in India instorten, omdat we zo graag goedkope kleren willen. De veiligheid van 10.000 Groningers moet je niet van de gasproductie afhankelijk maken, aldus Houtenbos.

Onafhankelijk onderzoek

Geoloog Peter van der Gaag stelt zelfs dat nu de gaswinning bij Loppersum wordt teruggeschroefd, de drukverschillen verderop in het Groninger gasveld mogelijk groter worden, met alle risico s van dien. Het zou daar zelfs tot extra aardbevingen kunnen leiden.

Het stoort Van der Gaag vooral dat er veel te weinig wordt gewerkt met onafhankelijke onderzoekers uit Nederland en de rest van de wereld. Bovendien is er volgens hem onvoldoende gebruik gemaakt van de actuele kennis die er wereldwijd is over door mensen veroorzaakte aardbevingen.

"De minister had de afgelopen drie jaar ook onafhankelijk onderzoek kunnen laten doen, dan waren we nu een stuk verder geweest." Van der Gaag houdt zich al meer dan 20 jaar bezig met de Groningse ondergrond en het winnen en opslaan van gas in het gebied en met de zoutwinning.

Veel drastischer

Professor Manuel Sintubin volgt de onderzoeken naar de gaswinning uit het Groningenveld met veel interesse. In het verleden is hij betrokken geweest bij langjarig onderzoek naar bevingen door mijnbouw in Limburg. Ook Sintubin constateert dat er geen duidelijkheid is te geven over de veiligheid van de Groningers bij het besluit over de beperking van de gaswinning rond Loppersum.

"Op basis van de informatie die nu beschikbaar is, kan een beving evengoed al morgen plaatsvinden", zegt Sintubin. Eigenlijk is het al te laat om vanwege de veiligheid de productie nu deels te verminderen". Minister Kamp moet dan ook veel drastischer maatregelen treffen volgens de Belg. Hij denkt daarbij aan het tijdelijk evacueren van mensen, het verstevigen van huizen en het versterken van dijken.

Daarnaast pleit hij voor een campagne onder de Groningse bevolking om die bewust te maken van de gevaren van aardbevingen en hoe zij zich daarop moeten voorbereiden, zoals je dat ook in andere aardbevingsgebieden hebt.

Hoorzitting

Morgen is er in de Tweede Kamer een hoorzitting waarin de Kamerleden vragen kunnen stellen aan deskundigen over de gaswinning. Adriaan Houtenbos is een van de mensen die daarvoor is uitgenodigd. Volgende week volgt het Kamerdebat waarin de Tweede Kamer moet beslissen of minister Kamp de NAM toestemming mag geven verder te gaan met het gaswinningsplan.

Hebt u opmerkingen of wilt u reageren? Reinalda.Start@nos.nl, Heleen.Ekker@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl